Thuiszorg

Introductie oefeningen voor cliënten 

Als thuiszorgmedewerker heb je vaak beperkte tijd met de cliënt. Kom je vrijwel dagelijks bij een cliënt, dan ben jij erg belangrijk voor de informatie die hij of zij krijgt. De Beweeggids kan jou helpen je cliënt meer te laten bewegen: kies samen relevante oefeningen uit de Beweeggids die haalbaar zijn. De meeste oefeningen kosten weinig tijd. Bekijk op welke momenten de cliënt ze samen met jou, of alleen met eventueel een mantelzorger kan uitvoeren. Bij elk thema in de Beweeggids wordt uitgelegd wat het belang ervan is.

Vraag je je af wat veilig is voor jouw cliënt, overleg dan met een beweegprofessional uit je eigen organisatie of bijvoorbeeld een externe fysiotherapeut. Het kan helpen om zelf de oefeningen eerst eens te oefenen met een collega. Maak de oefeningen een vast onderdeel van je bezoek aan de cliënt en neem waar mogelijk op in het zorgplan. Wanneer het een gewoonte is, leidt dat mogelijk tot minder discussie met de cliënt.  

Betrek de mantelzorger

Leg de mantelzorger uit waarom beweging belangrijk is voor de cliënt. Het kan helpen om de mantelzorger te vragen wat hij/zij belangrijk vindt voor de cliënt, om daar vervolgens met jouw boodschap over het belang van bewegen bij aan te sluiten. De uitleg in de filmpjes van Erik Scherder bij elk van de beweegthema’s in de Beweeggids kan daarbij helpen. Maak de mantelzorger ook bekend met de handleiding voor mantelzorgers. Bespreek eventueel samen de beweegmomentjes, beweegvriendelijke inrichting, beweegspellen en apparatuur, oefenseries en wandelen

Hoe vergroot je draagvlak binnen je organisatie en onder collega’s?

Op het moment dat cliënten en hun mantelzorgers door verschillende mensen regelmatig een positieve stimulans tot bewegen krijgen, is de kans groter dat (meer) bewegen een gewoonte wordt. Het creëren van draagvlak is essentieel, maar kost tijd en moeite. Geef daarom vooral niet te snel op, maar betrek mensen op de werkvloer, leidinggevenden en directie. Maak duidelijk van welke voordelen cliënten profiteren als zij meer bewegen. Laat cliënten en mantelzorgers meepraten. Begin klein, en bouw uit bij succes. Informatie over het vergroten van draagvlak vind bij Stap 1 in het Stappenplan bewegen in de Ouderenzorg, zoals het college van Erik Scherder over de relatie tussen cognitie en bewegen. 

TIP: organiseer met collega’s en/of vrijwilligers een werksessie en ga samen aan de slag met het instrument Breng in Beeld uit de Starterskit. Hiermee kun je het beweeggedrag door de dag heen in kaart te brengen. Van daaruit kun je bepalen waar meer activiteit mogelijk is. Bij de stap Kennis en inspiratie vind je meer inspirerende voorbeelden.

Bewegen inbedden in beleid

Om te zorgen dat bewegen onderdeel van de zorg voor de cliënten wordt en blijft , zal dit onderdeel uit moeten maken van het beleid. Dat betekent bijvoorbeeld dat er scholing en financiën aan gekoppeld worden. Zowel de Starterskit als het Stappenplan bewegen in de Ouderenzorg biedt daarvoor inspiratie en handvatten.  

LET OP: de informatie van het Stappenplan en de Starterskit is met name gericht op intramurale zorg en dateert van een aantal jaar geleden. De meeste informatie is echter nog steeds goed bruikbaar. Op een enkel punt mist informatie of moet je de informatie toepasbaar maken voor de actuele situatie. 

Bewegingsgerichte zorg

Er is daarnaast meer informatie die je kan helpen om de zorg veel meer integraal en structureel in het teken te laten staan van veel bewegen. 

Praktische instrumenten voor beweegstimulering

Ook de Beweegposter met oefeningen en de Beweegwaaier met oefeningen kunnen jou helpen. Beide kun je downloaden en printen vanaf onze website. In tegenstelling tot de oefeningen uit de Beweeggids zijn deze oefeningen niet specifiek gemaakt voor dementerenden. Bepaal zelf in hoeverre deze oefeningen passend en haalbaar zijn voor jouw cliënten.