Draagvlak

Draagvlak binnen de professionele organisatie

De Beweeggids geeft je allerlei handvatten om bewegen bij cliënten te stimuleren. Afhankelijk van je mogelijkheden kun je oefeningen aanbieden of op een andere manier bewegen stimuleren.

Als professional werk je echter meestal in een organisatie die de randvoorwaarden aangeeft van de wijze waarop je met cliënten omgaat. Als jouw organisatie sterk gericht is op het laten bewegen van cliënten en jijzelf ook, werkt het prettig. Het is lastiger als jij die focus wel hebt maar je collega’s en je organisatie niet.

Bij Kenniscentrum Sport & Bewegen hebben wij verschillende middelen die je kunnen helpen:

  • Om het draagvlak te vergroten voor meer bewegen voor cliënten.
  • Om te zorgen dat aandacht ook wordt omgezet wordt in beleid.

Hoe vergroot je draagvlak?

Het creëren van draagvlak is essentieel, maar kost tijd en moeite. Geef daarom vooral niet te snel op, maar betrek mensen op de werkvloer, leidinggevenden en directie. Maak duidelijk van welke voordelen cliënten profiteren als zij meer bewegen. Laat cliënten en mantelzorgers meepraten. Begin klein, en bouw uit bij succes. Informatie over het vergroten van draagvlak vind bij Stap 1 in het Stappenplan bewegen in de Ouderenzorg, zoals het college van Erik Scherder over de relatie tussen cognitie en bewegen. 

TIP: organiseer met collega’s en/of vrijwilligers een werksessie en ga samen aan de slag met het instrument Breng in Beeld uit de Starterskit. Hiermee kun je het beweeggedrag door de dag heen in kaart te brengen. Van daaruit kun je bepalen waar meer activiteit mogelijk is. Bij de stap Kennis en inspiratie vind je meer inspirerende voorbeelden.

Bewegen inbedden in beleid

Om te zorgen dat bewegen onderdeel van de zorg voor de cliënten wordt en blijft , zal dit onderdeel uit moeten maken van het beleid. Dat betekent bijvoorbeeld dat er scholing en financiën aan gekoppeld worden. Zowel de Starterskit als het Stappenplan bewegen in de Ouderenzorg biedt daarvoor inspiratie en handvatten.  

In het artikel Tips uit 18 ouderenzorginstellingen vind je inspiratie, tips en succesfactoren, waar iedereen die betrokken is bij de ouderenzorg (professional, familielid of vrijwilliger) zijn voordeel mee kan doen.

LET OP. De informatie van het Stappenplan en de Starterskit dateert van een aantal jaar geleden en is met name gericht op intramurale zorg. De meeste informatie is echter nog steeds goed bruikbaar. Op een enkel punt mist wat informatie of moet je de informatie toepasbaar maken voor de huidige situatie.