Beweegmomentjes

Beweging zit hem ook in kleine dingen. Bewegen betekent niet direct een hele activiteit, of een half uur lang, of een heel spel.  We noemen dit beweegmomentjes. In de film vertelt Professor dr. Erik Scherder waarom deze beweegmomentjes zo belangrijk zijn.

Hoe kom je tot meer beweegmomentjes?

Bewegen betekent niet direct een heel programma, een hele serie oefeningen of een langer durend spel. Bewegen zit ook in de kleine dingen. We noemen deze korter durende activiteiten beweegmomentjes. Deze beweegmomentjes kun je op verschillende momenten inpassen. Maak er een gewoonte van! Dan bewegen mensen elke dag meer, zonder dat je er over na hoeft te denken. Het is dan een vast onderdeel van de dag en van de zorg en begeleiding.

Pas je beweegmomentjes vaker toe op een dag, dan kan dat de totale hoeveelheid bewegen behoorlijk verhogen. En ‘train’ je in kleine stapjes spierkracht, verbetert de conditie en de coördinatie. Bovendien onderbreekt het het zitten en inactief zijn.

Hieronder vind je voorbeelden van beweegmomentjes. We hebben de beweegmomentjes geclusterd op basis van momenten of activiteiten van de dag.