Huisarts/POH

Introductie 

Mensen met dementie wonen steeds langer thuis en doen vaker een beroep op de huisartsenzorg. Voor mensen die geen gebruik maken van dagbesteding of thuiszorg vormen de praktijkondersteuner en huisarts belangrijke professionals die beweegadvies kunnen geven. De Beweeggids kan de stap naar meer beweging voor mensen met dementie te verkleinen.

De positieve effecten van bewegen

Voldoende bewegen is voor mensen met dementie, net als voor anderen, belangrijk: zo lang mogelijk fysiek gezond blijven, de kans op ernstige valincidenten voorkomen, en zo lang mogelijk in staat zijn activiteiten van het dagelijks leven (ADL) zelfstandig uit te blijven voeren. Bewegen draagt bij aan de kwaliteit van leven en kan specifiek voor dementerenden een positief effect hebben op stemmingswisselingen en het behoud van een normaal dag-nachtritme. De ervaring leert dat veel mensen bewegen leuk vinden. De mogelijke positieve effecten op cognitie zijn mede door de onderzoeksbeperkingen en grote variatie van functioneren tussen verschillende dagen moeilijk wetenschappelijk te bewijzen, hoewel er wel aanwijzingen zijn. Voor meer informatie over het effect van sport en bewegen op dementie verwijzen we naar dit artikel op Alles Over Sport

Hoe kan jij de Beweeggids gebruiken? 

  • Bespreek tijdens een consult de Beweeggids met de patiënt en diens mantelzorger. Vestig de aandacht op de tips voor mantelzorgers voor het optimaal gebruik van de Beweeggids.
  • Doe tijdens een consult relevante oefeningen voor.
  • Ben je betrokken bij een netwerk met zorg- en welzijnsprofessionals rond kwetsbare ouderen (al dan niet met dementie)? Benoem het belang van bewegen en breng de Beweeggids ter sprake.

Andere tips

Als huisarts en praktijkondersteuner, bij voorkeur collectief, kun je invloed hebben op de wijze waarop de gemeente specifieke ondersteuning biedt om mensen met dementie meer te laten bewegen. Vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Wet Publieke Gezondheid zijn zij verplicht kwetsbare mensen te ondersteunen en preventieve activiteiten aan te bieden. De gemeente heeft daartoe mogelijkheden vanuit de afdelingen WMO, Gezondheid en Sport. Maar er is een groot verschil tussen gemeenten en in de wijze waarop zij thuiswonende ouderen met dementie ondersteunen. De kosten voor vervoer zijn bijvoorbeeld al snel een struikelblok. 

Sinds 2012 zijn er veel Buurtsportcoaches, gesubsidieerd vanuit het rijk en aangesteld via de gemeente. Zij hebben de taak om sport en bewegen te verbinden met andere sectoren zoals de zorg, om op deze manier meer bewegen voor kwetsbare burgers mogelijk te maken.