Klimaatakkoord en sportsector

In 2019 is het Klimaatakkoord in Nederland vastgelegd. Dit bouwt voort op het Energieakkoord en komt voort uit het Klimaatakkoord van Parijs. Het Klimaatakkoord is een pakket aan maatregelen die met veel verschillende partijen is samengesteld om broeikasgassen (CO2) te reduceren. Het Klimaatakkoord stelt als doel om de broeikasgasemissies met 49% te reduceren in 2030 en met 95% in 2050 ten opzichte van 1990. De Klimaatwet legt deze streefdoelen wettelijk vast (Rijksoverheid).

De afspraken over het reduceren van CO2 in de sport zijn vastgelegd in de Routekaart Verduurzaming Sport. Deze is getekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten, de provincies en het platform ondernemende sportaanbieders. Bekijk deze pagina voor meer informatie over de Routekaart Verduurzaming Sport.

Informatieplicht Energiebesparing vanaf 2023

De informatieplicht energiebesparing is van toepassing voor maatregelen verbonden aan het gebouw. Dit is bijvoorbeeld de isolatie van de gebouwschil. Voor de activiteit gebonden maatregelen, bijvoorbeeld energiezuinige productkoeling of efficiëntie elektromotoren, moet elke vier jaar gerapporteerd worden volgens de informatieplicht energiebesparing óf volgens de onderzoeksplicht energiebesparing.

Wie heeft er een energiebesparingsplicht?

De energiebesparingsplicht geldt voor sportinrichtingen met een jaarlijks energiegebruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas. Deze voorzieningen moeten maatregelen nemen om het verbruik terug te dringen. Het energiegebruik voor de ondergrens wordt bepaald door het gezamenlijke energiegebruik van de activiteiten én de gebouw(en) op een locatie.

Wat is de energiebesparingsplicht? (vanaf 2023)

Je kan voldoen aan de energiebesparingsplicht als je alle maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uitvoert, óf alle toepasbare maatregelen van de Erkende Maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML) uitvoert. Bekijk hier de erkende Maatregelenlijst voor Sport en recreatie.

Tip: