Om te werken aan ‘thema sociale basis’, kun je in jouw gemeente laagdrempelig ondersteuningsaanbod creëren om kwetsbare mensen meer te laten bewegen in het dagelijks leven. Hierbij kun je de functionarissen vanuit de Brede Regeling Combinatiefuncties benutten (zoals de buurtsport-, beweeg- en cultuurcoaches). Zij kunnen het sport-, beweeg- en cultuuraanbod versterken en jouw inwoners naar het aanbod toe leiden.
Ook kun je bestaande (erkende) interventies en sociaal sportinitiatieven inzetten, die bijdragen aan een actieve leefstijl, meer sociale contacten en mentaal welbevinden voor jouw kwetsbare inwoners.
Zorg daarbij dat (juist) ook volwassenen met inkomensarmoede en kinderen in gezinnen met weinig inkomen deel kunnen nemen aan sport-, beweeg-, en culturele activiteiten. Door belemmeringen inzichtelijk te maken en weg te nemen.
Inspiratie, informatie & tools
Podcast: Hoe zet je sport en bewegen in om de sociale basis te versterken
Hoe kun je als beleidsmedewerker (sociaal domein of sport) of als sportaanbieder de sociale basis versterken door sport en bewegen in te zetten? Luister de podcast met Lonneke Schijvens (Kenniscentrum Sport & Bewegen), Mohamed Boukrouche (Stichting Boukie) en presentatrice Suse van Kleef.
Artikel Sport en bewegen verdient een goede plek in de sociale basis
Hoe sport en bewegen kunnen bijdragen aan de sociale basis in een wijk? Daarover vertelt Lonneke Schijvens van Kenniscentrum Sport & Bewegen in het magazine Binnenlands Bestuur.
Toolkit Sociale sportinitiatieven
Werk je met kwetsbare groepen die je vooruit wil helpen? Check de toolkit Sociale sportinitiatieven en leer hoe jij sociale sportinitiatieven kunt inzetten in jouw gemeente.
Inzet Sociaal sportinitieven in sociaal domein
Sport en bewegen dragen – onder de juiste voorwaarden – bij aan maatschappelijke doelen. In dit artikel vind je praktische voorbeelden op welke wijze je sport en bewegen het beste kunt inzetten.
Artikel over volwassenen met inkomensarmoede
In dit artikel vind je cijfers en feiten over de sport- en beweegdeelname van mensen met inkomensarmoede en de belemmeringen die zij ervaren. Het financieel toegankelijk maken van sport- en beweegactiviteiten voor de doelgroep kan een belangrijke eerste stap zijn om deze doelgroep mee te laten doen.
Artikel over kinderen in gezinnen met weinig inkomen
Kinderen kunnen door armoede soms niet meedoen aan sport en bewegen. Dit artikel geeft een overzicht van kennis en praktische tools die je kunt inzetten voor deze groep. We verwijzen je naar cijfers, regelingen, inspirerende praktijkvoorbeelden en meer. Relevant voor beleidsmakers, uitvoerende professionals en sportaanbieders.
Hoe stimuleer je sport en bewegen?
In het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) wordt actief ingezet op sporten en bewegen om de sociale basis te versterken. Hoe stimuleer je dat en hoe verbind en ondersteun je het met cultuur en andere domeinen?