Mentale gezondheid

Veel factoren hebben invloed op onze mentale gezondheid. Er bestaan risicofactoren en beschermende factoren. Ook sporten en bewegen hebben invloed op de mentale gezondheid van jouw inwoners. Zo kunnen sport en bewegen bijdragen aan plezier, een blij gevoel, een verbeterd zelfvertrouwen, beter slapen, cognitie en minder risico op angstige en depressieve symptomen. Daarom is het inzetten op sporten en bewegen belangrijk bij het thema mentale gezondheid.

Inspiratie, informatie & tools


Artikel Allesoversport over effecten bewegen op mentale gezondheid
Hoe zit het precies met de effecten van sport en bewegen op het mentale welbevinden? In dit artikel lees je er meer over.

Meer info

De effecten van sport & bewegen op mentale gezondheid
Bewegen is goed voor ons lichaam én ons hoofd: bewegen maakt je fitter, het verbetert je conditie en zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit. In deze video kom je meer te weten over de effecten van sport en bewegen op mentale gezondheid.

Meer info

Kennisdossier mentale gezondheid
Wat is precies het effect van sporten en bewegen op mentale gezondheid? En hoe kan sporten de mentale gezondheid bevorderen en beschermen? In dit dossier kijken we samen met het Trimbos-instituut naar hoe bewegen kan bijdragen aan de mentale gezondheid. Ook staan er voorbeelden van erkende interventies in die sport en bewegen als middel inzetten voor het bevorderen van mentale gezondheid

Meer info

Podcast: De kracht van sport en bewegen voor mentale gezondheid
Ruim de helft van de jongeren ervaart lichte psychische klachten. Ernstige cijfers, die er niet beter op worden als we onvoldoende in actie komen. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat sport en bewegen positieve effecten hebben op het mentale welbevinden. Hier liggen dus kansen. Hoe je dit aanpakt, bespreekt Suse van Kleef met kinder- en jeugdpsycholoog Tessa Blom en specialist Maureen Ros van Kenniscentrum Sport & Bewegen

Luister hier de podcast

Wil je meer informatie over dit thema, neem een kijkje bij onze partner kennisinstituten: