Valpreventie

Elke 5 minuten belandt er in Nederland een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val. Valincidenten onder ouderen hebben ernstige gevolgen. Zorgelijk, wanneer je je bedenkt dat een op de drie 65-plussers een verhoogd valrisico heeft. Hiervan komt jaarlijks 10% op de spoedeisende hulp – ruim 280 ouderen per dag. Dit heeft impact op de zelfredzaamheid en vitaliteit van de persoon zelf, maar ook op de zorg en een eventuele partner en/of mantelzorger(s). Een val voorkomen is dus beter dan genezen! Bewegen speelt een belangrijke rol om te werken aan de fysieke onderdelen om vitaal ouder te worden. Voor het inzetten van sport en bewegen binnen de ketenaanpak valpreventie hebben we enkele inspirerende voorbeelden en handvatten uiteengezet,

Inspiratie, informatie & tools


Tipkaart valpreventie
Het toenemende aantal 65-plussers vraagt om meer aandacht voor de zelfredzaamheid en vitaliteit van deze groep. Het onderdeel valpreventie is intussen specifiek opgenomen in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Gemeenten worden aangespoord om domeinoverstijgend samen te werken. Inzetten op (val)preventie en bewegen voor ouderen staat hierbij centraal, deze tipkaart helpt je op weg om dit lokaal vorm te geven.

Meer info

Artikel valpreventie
Een op de drie 65-plussers heeft een verhoogd valrisico. Hiervan komt jaarlijks 10% op de spoedeisende hulp – ruim 280 ouderen per dag. In dit artikel lees je over de laatste ontwikkelingen rondom de landelijke aanpak valpreventie.

Meer info

Artikel valpreventie
Veel ouderen krijgen te maken met valincidenten. Met de juiste hoeveelheid beweging is het risico op vallen sterk te beperken en vermindert het risico op ernstige gevolgen, zoals een heupfractuur. Dat geldt zowel voor mensen met een laag, matig als hoog valrisico. In dit artikel lees je over het belang van bewegen ter voorkoming van valincidenten, gevolgen van valincidenten en welke beweging goed is om het valrisico en de gevolgen van een val te beperken.

Meer info

Podcast: Valpreventie, zo zet je er in jouw gemeente op in
Elke vijf minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een val. Hoe kunnen buurtsportcoaches en andere professionals eraan bijdragen dat we minder vallen? Want naast persoonlijk leed heeft het vele vallen een grote impact op de maatschappij. In deze aflevering spreekt Suse van Kleef met onze specialist Liesbeth Preller en coördinerend buurtsportcoach Heleen Zuiderduin.

Luister hier de podcast

Wat werkt bij valpreventie
Deze publicatie van VeiligheidNL beschrijft de werkzame elementen voor valpreventie op hoofdlijnen. In jouw gemeente kun je deze elementen gebruiken als bouwstenen bij het opzetten en uitvoeren van een valpreventie aanpak die aansluit bij de eigen context.

Meer info

Ketenaanpak Valpreventie
Met het toenemende aantal ouderen in Nederland wordt valpreventie steeds belangrijker. Je hebt hierin als gemeente een essentiële rol. Deze infographic geeft je inzicht in de stappen die een oudere doorloopt en hoe je deze samen met de juiste professionals lokaal kunt implementeren.

Meer info

Website informatie valpreventie
Op deze pagina vind je een stappenplan valpreventie, links naar adviezen op maat, erkende interventies en inspirerende voorbeelden voor valpreventie voor ouderen, door RIVM en VeiligheidNL.

Meer info

Interventies

Meer info

 


Wil je meer informatie over dit thema, neem een kijkje bij onze partner kennisinstituten: