Bij Welzijn op recept kan samen bewegen of sporten één van de activiteiten zijn die het welbevinden verbetert en waarnaar de cliënt kan worden doorverwezen. Naast de positieve fysieke effecten van meer bewegen en sporten, zitten mensen vaak lekkerder in hun vel en is er meer geloof in eigen kunnen na het bewegen. Zie ook ons kennisdossier Mentale Gezondheid. De buurtsportcoach of beweegcoach heeft inzicht in het laagdrempelig beweeg- en sportaanbod in de buurt en kan de cliënt begeleiden richting dit aanbod. Zorg dus voor samenwerking tussen zorg, welzijnscoaches en buurtsport-/beweegcoaches binnen de gemeente.
Welzijn op recept wordt ruim opgevat. Om binnen de brede SPUK-regeling in aanmerking te komen voor financiering is het niet nodig om daarvoor de erkende interventie Welzijn op recept in te zetten.
Inspiratie, informatie & tools
Welzijn op recept erkende interventie
Het doel van Welzijn op recept is het verminderen van psychosociale klachten van mensen die bij de huisarts komen. Welzijnsorganisaties en eerstelijnszorgvoorzieningen ontwikkelen lokale welzijnsarrangementen, waar mensen naar doorverwezen worden. Deze bestaan uit interventies die het welbevinden verhogen, zoals creatieve of sportieve activiteiten en vrijwilligerswerk. Het landelijke kennisnetwerk is opgericht om kennis te delen, een bijdrage te leveren aan de implementatie van Welzijn op Recept in alle Nederlandse gemeenten en voor ondersteuning van betrokken partijen.
Op dit moment is de interventie erkend op het niveau ‘goed beschreven’.
Meer infoOverzicht van wandelaanpakken
Een voorbeeld van laagdrempelig aanbod in de buurt is wandelaanbod. Wandelen kan juist door die laagdrempeligheid voor inactieve mensen letterlijk een eerste stap zijn om in beweging te komen en een opstap zijn naar andere beweegvormen. Voor de gemeente kan inzetten op wandelen handig zijn voor beweegstimulering, gezondheidsbevordering of het tegengaan van eenzaamheid. Kijk in het overzicht van wandelaanpakken welke aanpak passend is.