Terugdringen gezondheidsachterstanden

Sport en bewegen zijn voor iedereen goed, maar sommige groepen blijven achter in hun deelname. Daarom is het belangrijk om specifieke aandacht te besteden aan deze groepen om gezondheidsachterstanden te verkleinen. Samen sporten en bewegen biedt niet alleen kansen voor sociale verbinding, het gevoel ergens bij te horen en nieuwe contacten te leggen, maar het kan ook bijdragen aan meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. Het brengt structuur in het dagelijks leven en bevordert zowel de fysieke als mentale en sociaal-emotionele gezondheid.

Gezondheidsachterstanden treffen voornamelijk: mensen in een lage sociaaleconomische positie (SEP), etnische minderheden, senioren, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, jeugd uit achterstandswijken.

Zorg voor inclusief en laagdrempelig aanbod in de buurt en werk samen met partijen uit de wijk (zorg, welzijn, onderwijs, sport), vrijwilligersorganisaties en de doelgroep zelf. Een gezamenlijke aanpak kan zorgen voor een breder bereik en meer impact. Het is belangrijk dat activiteiten aansluiten op de behoeften en leefwereld van deze groepen, en dat er een veilige en vertrouwde omgeving wordt gecreëerd waarin zij zich welkom voelen. Begeleiders spelen hierbij een cruciale rol door een warm welkom te bieden en passende ondersteuning te geven.

Inspiratie, informatie & tools


Overzichtsartikel: sport en bewegen voor jeugd in armoede
Dit artikel geeft een overzicht van kennis en praktische tools die je kunt inzetten voor jeugd uit gezinnen met een lage sociaaleconomische positie (SEP).

Meer info

Overzichtsartikel: sport en bewegen voor volwassenen in armoede: een overzicht
Dit artikel geeft een overzicht van kennis en praktische tools die je kunt inzetten voor volwassenen in een lage SEP.

Meer info

Tool: de Wijktekening
Verbeter de samenwerking in jouw wijk. De Wijktekening laat zien welke professionals en organisaties in de wijk actief zijn en welke rol zij kunnen spelen op het gebied van sport en bewegen

Meer info

Handreiking Senioren in beweging: van beleid naar praktijk
Kom er in deze handreiking achter hoe je meer beweging in de dag van senioren brengt en waar je rekening mee kunt houden van beleid tot in de praktijk.

Meer info

Whitepaper Sport en bewegen door mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking

In het whitepaper vind je tools en praktijkvoorbeelden die je helpen bij het vormgeven van jouw beleid voor mensen met een beperking.

Meer info

Tool: Scan & Match
Gebruik de tool om de match tussen de sport- en beweegvraag van mensen met een beperking en het sport- en beweegaanbod te verbeteren.

Meer info

Tipsheet: meiden met een niet-westerse migratieachtergrond
Het document ‘Meiden: een wereld te winnen’ geeft inzicht in de sport- en beweegbehoefte van meiden met een niet-westerse migratieachtergrond uit gezinnen met geldzorgen.

Meer info

Portretten: inzicht in de leefwereld van mensen met weinig leefgeld
De portretten armoede geven inzicht in de leefwereld van mensen met weinig leefgeld en wat dit betekent voor meedoen met sport en bewegen.

Meer info

Toolkit sociale sportinitiatieven: zo benut je hun waarde in het sociaal domein

In het whitepaper Sociale sportinitiatieven leer je uit welke bouwstenen sociale sportinitiatieven bestaan en hoe jij ze kunt inzetten in jouw gemeente. De overzichtstool gaat dieper in op de werkzame elementen, waarde, kansen en belemmeringen van sociale sportinitiatieven.

Meer info

Tipkaart Samenwerken op het gebied van zorg, sport en bewegen
Een intensievere samenwerking tussen zorg, welzijn en sport kan leiden tot gezondere inwoners die actiever zijn en meer sociale contacten hebben. De tipkaart geeft je vier tips hoe je dit aanvliegt vanuit de gemeente.

Meer info

Database erkende sport- en beweeginterventies
Er zijn verschillende interventies die reeds hebben bewezen dat ze goed werken. Via de database sport- en beweeginterventies kun je een erkende interventie zoeken die aansluit bij de doelgroep en deze samen aanpassen aan de lokale situatie.

Meer info

Wil je meer informatie over dit thema, neem een kijkje bij onze partner kennisinstituten: