Software

De openbare ruimte inrichten op een manier die rekening houdt met (kleuren)blinden en slechtzienden is een goed begin. Maar hoe stimuleer je deze groep om er ook echt gebruik van te maken?


Toegankelijke online informatie
  • Zorg dat websites met bv. informatie over bewegen in de openbare ruimte, toegankelijk zijn voor mensen die (kleuren)blind of slechtziend zijn. Denk aan online informatie over wandelroutes, lokale evenementen en routebeschrijvingen naar belangrijke plekken als het gemeentehuis.
  • Bekijk de eisen voor digitale toegankelijkheid op deze site van de Rijksoverheid.

Trainingen en activiteiten
  • Bied trainingen aan. Er zijn trainingen voor mensen die zelf blind- of slechtziend zijn, bijvoorbeeld navigatietrainingen of trainingen specifiek gericht op kinderen. Zelfstandig ergens naar toe gaan vereist voor blinden en slechtzienden namelijk speciale vaardigheden. Ook zijn er activiteiten waarin mensen die goed kunnen zien, kunnen ervaren hoe het is om blind- of slechtziend te zijn. Dit kan bewustwording vergroten.
  • Het aanleren van veilige en vertrouwde routes in Shared Space-gebieden is moeilijker en slechtziende en blinde mensen voelen zich er minder op hun gemak. Met deze e-learning leren mobiliteitstrainers hoe ze blinden en slechtzienden veilig de Shared Space gebieden kunnen laten gebruiken.

Voorbeelden
  • Running blind stimuleert en faciliteert loopgroepen door heel Nederland, gericht op (hard)lopers die blind of slechtziend zijn. (Hard)lopen met blind- of slechtziendheid doe je samen met een buddy, de ogen van de (hard)loper. Voor lopers en voor buddy’s zijn er instructiefilms gemaakt, voor beginners en voor meer ervaren koppels. Bekijk de video hieronder:
  •  

  • Rowing blind is een maatjesproject gestart vanuit de studenten roeivereniging Triton. Mensen die blind of slechtziend zijn krijgen een buddy toegewezen die ze begeleidt.
  • Prorail heeft in 2019 de campagne ‘Houd de lijn vrij’ gevoerd. Een week lang is er aandacht gevraagd voor het vrijhouden van de geleidelijnen op stations en op straat.

Lees meer

 
Terug naar het hoofdstuk Visuele beperking