Leeswijzer

In deze inspiratiegids vind je praktische tips en voorbeelden voor het ontwerpen van of aanpassen naar een inclusieve beweegvriendelijke omgeving (BVO) voor iedereen. En voor het stimuleren van het gebruik van die buitenruimte door alle bewoners. Voor alle in deze inspiratiegids genoemde groepen vind je hier de volgende elementen:

Urgentie (en eigenschappen van de groep)

Wat is de omvang van deze groep? Waar lopen zij specifiek tegenaan in de buitenruimte? En wat levert het gemeenten op, als deze groep beter buiten kan sporten en bewegen?


Hardware: praktische ontwerptips

Welke ontwerptips gelden specifiek voor deze groep? Hoe kun je routes, bewegwijzering, parkeerplaatsen en dergelijke zo aanpassen, dat de toegankelijkheid toeneemt? Wat zijn praktische do’s en dont’s?


Software: beweging stimuleren

Hoe stimuleer je deze groep om meer buiten te bewegen, spelen en sporten? Hoe zorg je ervoor dat ze zich veilig voelen en welke aanpakken werken?


Orgware: betrekken bij het ontwerpproces

Waar vind je jouw inwoners uit een specifieke groep? Hoe kom je erachter waar zij behoefte aan hebben? En hoe betrek je ze bij de inrichting, beheer en onderhoud van hun omgeving?


Oproep

Deze inspiratiegids is nog volop in ontwikkeling! De tips en adviezen halen wij op bij de ervaringsdeskundigen, ontwerpers bij gemeenten, bij professionals uit het sociaal domein, bij belangenverenigingen en vele andere experts. Heb je zelf een goede tip of aanpak uit jouw omgeving die de buitenruimte toegankelijker en beweegvriendelijker maakt? Laat het ons weten! Ook als je dingen ziet die niet (meer) kloppen of die je in de praktijk anders zou aanpakken. We kijken ernaar uit om deze tool samen met jullie verder te verrijken!

Terug