Hoe kun je (kleuren)blinden en slechtzienden en betrokken professionals betrekken bij jouw ontwerp en inrichting van de openbare ruimte? Hieronder vind je handige tips en instrumenten.
Betrek mensen met een visuele beperking
Mensen die (kleuren)blind of slechtziend zijn kunnen zelf veel waardevolle input geven door te vertellen wat ze persoonlijk en concreet in jouw gemeente missen en juist nodig hebben. Wandel eens mee met een inwoner die blind of slechtziend is, om de openbare ruimte vanuit hun visie te ervaren. Mensen die blind of slechtziend zijn bereik je het beste via de organisaties waar zij gebruik van maken of bij aangesloten zijn:
- Belangenverenigingen zoals de Oogvereniging en de Helen Keller Stichting (specifiek voor doofblinden)
- Woonlocaties voor blinden en slechtzienden, zoals Bartiméus of Koninklijke Visio
- Revalidatie-instellingen voor blinden en slechtzienden
- Speciaal onderwijs, specifiek cluster 1-scholen
- Instanties die hulpmiddelen verstrekken (bijvoorbeeld een taststok of leeshulpmiddelen)
Maak gebruik van het eigen netwerk van mensen die (kleuren)blind of slechtziend zijn. Voor deze groep is een (niet-uitputtende) lijst met specifieke organisaties, instanties en voorzieningen beschikbaar. Deze lijst vind je hier (pagina 5).
Betrek experts
Win daarnaast advies in van expertise-organisaties. Zij adviseren vanuit het collectief, door gebruik te maken van landelijke richtlijnen en normeringen en wetenschappelijk onderzoek. Voorbeelden zijn Bartiméus, Koninklijke Visio, Koninklijke Kentalis, Robert Coppes Stichting en Accessibility (onderdeel van Bartiméus).
Lees meer
De Toolbox behoeftenonderzoek gehandicaptensport van Mulier Instituut biedt een stappenplan waarmee de behoeften, wensen en voorkeuren van mensen met een lichamelijke beperking ten aanzien van sporten en bewegen kunnen worden geïnventariseerd.