Praktijkvoorbeeld

Voorbeeld Gemeente Edam/Volendam

Herkenbaarheid en uniformiteit

De aanpak van de verkeersveiligheid rondom scholen in de gemeente Edam/Volendam werd gekenmerkt door een duidelijk plan. Herkenbaarheid in de inrichting van de schoolomgeving was het belangrijkste speerpunt.

Een flexibele en pragmatische houding van de gemeente zorgde er vervolgens voor dat het plan snel en succesvol kon worden uitgevoerd. Aanleg van de schoolzones werd opgedeeld in verschillende tranches. Daarbij werd onderscheid gemaakt in scholen langs 50-kilometer wegen en scholen welke langs een rustige weg lagen. Waar nodig werd van dit plan afgeweken.

De scholen in Edam bleken bijvoorbeeld al een gezamenlijke verkeersouder-groep te hebben. Het was dus handig om in de uitvoering deze scholen tegelijk aan te pakken.

Om de herkenbaarheid van schoolzones in de gemeente zo groot mogelijk te maken, werden uiteindelijk alle scholen in Edam/Volendam aangepakt. Ook de scholen waar geen grote problemen waren.

Bovendien werd er bij de inrichting van alle schoolomgevingen gekozen voor herkenbare gele en rode palen. Deze werden geplaatst naast de standaard ‘no regret’ maatregelen: de tekst SCHOOL op het wegdek, met daarbij bebording aan het begin en einde van de schoolzone. Op deze manier is voor iedere weggebruiker in Edam/Volendam onmiddellijk duidelijk wanneer er een basisschool in de buurt is.

schoolzone-trimaran-in-edam-geel-en-rode-palen-zorgen-voor-extra-attentiewaarde
De nieuw aangelegde schoolzone bij de Trimaran in Edam waarin de geel en rode palen zorgen voor extra attentiewaarde.