De openbare ruimte inrichten op een manier die rekening houdt met mensen met een motorische beperking is een goed begin. Maar hoe stimuleer je deze groep om er ook echt gebruik van te maken?
Duidelijke communicatie
Maak duidelijk welke parken, sport- en speelplekken, winkelgebieden, evenementen en andere buitenlocaties toegankelijk zijn voor mensen met een motorische beperking. De meeste mensen willen er graag op uit, maar als de toegankelijkheid onzeker is, hebben zij niet altijd voldoende zelfvertrouwen om zelf te gaan kijken. Dus: zet het op de website en communiceer het bijvoorbeeld via lokale media.
Juiste begeleiding bij activiteiten
- Zet buurtsportcoaches in om mensen met lichamelijke beperkingen, die het bestaande aanbod nog moeilijk kunnen vinden, te helpen bij het vinden van een geschikte sport of beweegvorm.
- Overleg met mensen met beperkingen op welke manier zij door begeleiders en medesporters graag willen worden benaderd, en op welke manier zij geholpen willen worden.
- Gebruik de ervaringsdeskundigheid van mensen met beperkingen die sporten en/of recreatief bewegen bij het verbeteren van de toegankelijkheid van sportlocaties en bij het aanpassen van bestaande sportvormen. Benodigde aanpassingen zijn lang niet altijd ingrijpend. (bron: Boeije & Leemrijse)
Bied vervoer aan
Regel vervoer naar en van activiteiten. Mensen met een motorische beperking die gebruik maken van hulpmiddelen kunnen soms zelf geen auto rijden of met het OV gaan. Ze moeten dan een taxibusje regelen, wat veel extra tijd en energie kost. Door dit te faciliteren wordt de drempel om mee te doen aan een activiteit verlaagd (bron: SCP).
Voorbeelden
In Hattem zetten buurtsportcoaches zich in voor inclusief sporten. Samen met omliggende gemeenten is er de werkgroep Regio Noord Veluwe opgericht, dat als doel heeft om de regionale infrastructuur voor inclusief sporten te versterken en het regionale vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten. Een concreet voorbeeld voor inclusief sporten in Hattem is ClubExtra. Dit is een wekelijkse activiteit speciaal voor kinderen die geen aansluiting kunnen vinden bij een reguliere sportclub of moeite hebben met bewegen tijdens bijvoorbeeld een gymles op school. Er wordt gesport in kleine groepen, met individuele aandacht en begeleiding door bevoegde leerkrachten. Op deze manier kunnen kinderen op een laagdrempelige manier, op hun eigen tempo, verschillende sporten en spellen uitproberen.
Lees meer
- Artikel Samen buitenspelen door kinderen met en zonder beperking, hoe regel je dat?
- Artikel Welke motieven en belemmeringen ervaren mensen met een lichamelijke beperking om te sporten?
- Factsheet Sportvervoer voor mensen met een beperking
- Artikel Thuis bewegen voor rolstoelgebruikers
- Het artikel Hoe ik fit blijf in mijn rolstoel vertelt het verhaal van Funda Müjde, die na een verkeersongeluk met een dwarslaesie in een rolstoel belandde.
- Het artikel Daniëlle (45) zit dankzij het handbiken niet meer zo vaak in de put vertelt het verhaal van Daniëlle van Hooff, die door haar vroeggeboorte geen goed ontwikkelde spieren en pezen heeft.