Orgware

Hoe kun je mensen met een motorische beperking en betrokken professionals betrekken bij jouw ontwerp en inrichting van de openbare ruimte? Hieronder vind je handige tips en instrumenten.


Betrek mensen met een motorische beperking
  • Mensen met een motorische beperking kunnen zelf veel waardevolle input geven door te vertellen wat ze persoonlijk en concreet in jouw gemeente missen en juist nodig hebben. Wandel eens mee met een inwoner die blind of slechtziend is, om de openbare ruimte vanuit hun visie te ervaren.
  • Maak gebruik van het eigen netwerk van mensen met een motorische beperking. Voor deze groep is een (niet-uitputtende) lijst met specifieke organisaties, instanties en voorzieningen beschikbaar. Deze lijst vind je hier (pagina 1).

Betrek professionals

Vraag ook professionals die werken met mensen met een motorische beperking om input voor je ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan begeleiders, (sport)leraren in het speciaal onderwijs en zorgverleners. Maar vraag ook gespecialiseerde architecten om tips.


Maak beleid

Maak een duidelijk beleid wat betreft vergoedingen en regelingen voor vervoer en (sport)hulpmiddelen dat zowel voor sporten in clubverband als voor (individueel) recreatief bewegen geldt.


Lees meer
  • De Handreiking Sporthulpmiddelen biedt concrete handvatten voor zowel betrokken partijen en professionals in de keten als potentiële gebruikers van sporthulpmiddelen om de beschikbaarheid en bereikbaarheid van sporthulpmiddelen te verbeteren.
  • De Toolbox behoeftenonderzoek gehandicaptensport van Mulier Instituut biedt een stappenplan waarmee de behoeften, wensen en voorkeuren van mensen met een lichamelijke beperking ten aanzien van sporten en bewegen kunnen worden geïnventariseerd.
  • De organisatie Uniek Sporten helpt bij het vinden van een geschikte sport en biedt o.a. informatie over sporthulpmiddelen voor professionals, sportaanbieders en sporters.
  • Het platform Breda voor Iedereen zet zich in voor een toegankelijke stad. Binnen het platform wordt samengewerkt met ondernemers, horeca, hotels, zorgaanbieders, ervaringsdeskundigen en de gemeente.
  • De Speeltuinbende zet zich in voor een omgeving waar ieder kind onbezorgd buiten kan spelen met kinderen uit de buurt.

 
Terug naar het hoofdstuk Motorische beperking