De openbare ruimte inrichten op een manier die rekening houdt met doven en slechthorenden is een goed begin. Maar hoe stimuleer je deze groep om er ook echt gebruik van te maken?
Geschikte locatie
- Organiseer activiteiten op een akoestisch prettige plek. Dus bijvoorbeeld niet langs een drukke weg, of langs een spoorbaan.
- Organiseer activiteiten op een overzichtelijke en goed verlichte plek, waar voldoende ruimte is om elkaar aan te kijken en te communiceren.
- Een goede verlichting is belangrijk voor het lezen van spraak- en gezichtsuitdrukkingen.
- Voor slechthorenden is een geluidsarme omgeving met een goede akoestiek en geluidsisolatie belangrijk.
- Voor doven kan een ‘lichtfluit’-installatie nuttig zijn, waarmee door bijvoorbeeld de scheidsrechter een visueel signaal kan worden afgegeven. (bron: NIVEL)
Juiste communicatie
- Overleg met de sporter of en waarmee hij/zij hulp wil, welke aanpassingen nodig zijn en welke attributen kunnen helpen. Spreek duidelijke gebaren met de sporter af die in sportsituaties nodig kunnen zijn en spreek een signaal af om de aandacht te trekken. Bijvoorbeeld het knipperen met de zaklamp op de telefoon als het schemerig of donker is.
- Zorg dat je bij het communiceren altijd in het gezichtsveld van de sporter staat die doof of slechthorend is. Denk ook aan duidelijk articuleren en het gebruik van gebaren. Let op dat doven en slechthorenden met liplezen niet alles van het verhaal kunnen volgen.
- Om de communicatie te verbeteren zijn diverse communicatiemiddelen beschikbaar, zoals een gehoorapparaat of CI. Bij rumoerige situaties werkt dit minder goed. Bij bepaalde sporten kan het hoorapparaat ook beter uit worden gezet of – indien mogelijk – worden verwijderd. De keuze hierin is echter altijd aan de gebruiker zelf. Daarnaast kan als communicatiemiddel een gebarentolk worden ingezet.
- Doe een oefening voor zodat de sporter de opdracht beter begrijpt. Hiervoor kan ook gebruik worden gemaakt van beeldmateriaal op een tablet.
- Vraag ook netjes van te voren of je iemands houding of uitvoering van de oefening met de hand mag corrigeren. Sommigen vinden dit prettig, anderen juist niet.
- Wanneer doven samen met horenden sporten, is het belangrijk om de sporter expliciet bij de groep te betrekken om een gevoel van sociale isolatie tegen te gaan. (bron: NIVEL)
Voorbeelden
We zijn nog op zoek naar voorbeelden! Heb je een mooi voorbeeld van bijvoorbeeld een activiteit in de openbare ruimte die aansluit bij de wensen en behoeften van doven en slechthorenden, laat het ons dan weten door een mail te sturen naar Dianne Scholte of Jeroen Hoyng.
Lees meer:
- Artikel ‘Dovensport: de kracht van gebarentaal’
- Artikel ‘Begeleiden van mensen met een beperking’
- Artikel ‘3 Tips voor starten of versterken sportaanbod voor mensen met een beperking’
- Lees deze reader die onderdeel is van de NOC*NSF-cursus ‘Sporters met een auditieve/communicatieve beperking’.