Instrumenten

Wil je direct aan de slag met het beweegvriendelijk maken van de openbare ruimte? Kenniscentrum Sport & Bewegen biedt verschillende producten en diensten voor het agenderen, analyseren en ontwerpen van een beweegvriendelijke omgeving.


Stappenplan ‘De negen stappen naar een beweegvriendelijke omgeving’

Wat is er nodig om een beweegvriendelijke omgeving te ontwerpen, te realiseren én te borgen? In onze e-learning nemen we je mee door alle stappen, van urgentie agenderen naar het borgen van beleid.
Naar het stappenplan


Tipsheet open sportparken weergegeven op een tabletTipsheet open sportpark

In deze tipsheet krijg je praktische tips over hoe je aan de slag kunt gaan om van jouw (gesloten) sportpark een open sportpark te maken en wordt inzichtelijk wat de kansrijke maatregelen en uitdagingen zijn om rekening mee te houden.

Naar de Tipsheet

BVO-model

In het vernieuwde BVO-model hebben we diverse aspecten van een beweegvriendelijke omgeving in kaart gebracht. Het BVO-model (2012) is in 2021 volledig vernieuwd. Dit model laat zien dat een beweegvriendelijke omgeving bestaat uit een combinatie van de elementen hardware, software en orgware.

Naar het BVO-model

Whitepaper BVO

De Whitepaper Beweegvriendelijke Omgeving geeft uitleg over wat een beweegvriendelijke omgeving is en over het belang ervan. Naast cijfers en trends en een stappenplan vind je instrumenten voor agendering, analyse en ontwerp.

Naar de Whitepaper BVO

Argumenten voor een beweegvriendelijke omgeving

We weten al welke omgevingselementen ervoor kunnen zorgen dat gebruikers meer gaan bewegen. Maar waarom is een beweegvriendelijke omgeving belangrijk. In deze rapportage vind je een tiental argumenten.

Naar de onderbouwing

BVO-scan

Krijg met de BVO-scan op een snelle en simpele manier inzicht in de beweegvriendelijkheid van een buurt, wijk, stadsdeel of schoolplein. Onder de BVO-scan vallen meerdere scans, zoals de Wijkscan en Schoolpleinscan, die antwoord geven op de vraag of inwoners in hun directe leefomgeving voldoende worden gefaciliteerd en uitgedaagd om te lopen, fietsen, spelen en sporten.

Naar de BVO-scan

E-book ‘Bouwstenen van de beweegvriendelijke omgeving’

Dit e-book biedt gemeentelijke beleidsmakers inzicht in de werkzame mechanismen, bouwstenen en ontwerpprincipes van een beweegvriendelijke omgeving. Je leert hoe je deze een plek geeft in de Omgevingswet.

Naar het e-book

Inclusieve beweegvriendelijke omgeving

Hoe betrek jij al jouw verschillende inwoners bij ontwerp, planning en gebruik van de openbare ruimte? Ga met deze tips en inspiratie direct aan de slag om jouw openbare ruimte inclusiever én beweegvriendelijker te maken.

Naar de inspiratiegids

Stappenplan Schoolzones

Een veilig ingericht schoolplein en verkeersveilige route naar de school dragen bij aan actief sport- en beweeggedrag van de jeugd. Dit stappenplan bevat handvatten, tips en voorbeelden voor gemeenten, basisscholen, docenten en ouders.

Naar het Stappenplan

Provinciale kansenkaart

Om te komen tot een omgeving die sporten, bewegen en recreatie stimuleert, zijn de 10 belangrijkste stappen naar een kansenkaart voor de beweegvriendelijke omgeving inzichtelijk gemaakt in een factsheet. Breng net als de provincie Flevoland jouw provinciale visie in kaart!

Naar de Factsheet