BVO van A tot Z
Van draadloos supersnel internet, elektrische auto’s, magnetrons met afstandsbediening tot supermarkt-thuisbezorgservices; de technologische ontwikkelingen van afgelopen decennia voorzien de westerse bevolking van steeds meer gemakken. Met als gevolg dat de gemiddelde Nederlander lichamelijk steeds minder actief is tijdens werk, huishouden en vrije tijd. Zo is gebleken dat in 2019 maar 49% van de Nederlands van 18 jaar en ouder aan de Beweegrichtlijnen heeft voldaan.
Wat is het belang van een beweegvriendelijke omgeving?
Voor een goede gezondheid is het noodzakelijk dat mensen voldoende bewegen. Een leefomgeving die uitnodigt tot sporten, spelen en bewegen, levert hieraan een belangrijke bijdrage. Een beweegvriendelijke omgeving zet namelijk aan tot meer bewegen en draagt bij aan zowel het verminderen van overgewicht als een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid. Daarnaast heeft meer lichamelijke beweging door fietsen en lopen in een stedelijke omgeving een positieve werking op de kwaliteit van onze leefomgeving. Lees ook het rapport over de onderbouwing van de argumenten voor een beweegvriendelijke omgeving.
Afstemming hardware, software, orgware
Hoe een beweegvriendelijke omgeving eruitziet, is altijd afhankelijk van de lokale context. Wel bestaat die altijd uit drie componenten: hardware, software en orgware. We spreken van een beweegvriendelijke omgeving wanneer deze elementen goed op elkaar afgestemd zijn. In het menu aan de linkerkant vind je meer informatie over deze componenten.
Instrumenten
Op deze pagina vind je naast informatie op specifieke thema’s en inspirerende voorbeelden ook een aantal aantal handige instrumenten om direct met de beweegvriendelijke omgeving aan de slag te gaan. Je vindt hier onder andere een stappenplan, ontwerpprincipes, whitepaper en een BVO-scan om te kijken hoe beweegvriendelijk jouw wijk is. Kijk snel verder!
Wil jij meer kennis over de werkzame mechanismen van een beweegvriendelijke omgeving? Lees het onderzoek over werkzame mechanismen.