Mogelijke partners

Voor het bij elkaar brengen van de vraag naar en het aanbod van passende sporten en beweegvormen voor mensen met een beperking zijn veel verschillende partijen nodig. Aan welke partijen kunnen we denken en vanuit welk mogelijk belang willen deze partijen een bijdrage leveren?

Verschillende partijen

Gemeenten zijn vaak de initiatiefnemer voor het regionaal samenwerkingsverband aangepast sporten. Gemeenten hebben vaak een coördinerende rol en zijn in veel gevallen de financierende partner van het samenwerkingsverband.

De voornaamste rol van sport- en beweegaanbieders is het aanbieden van sport- en beweegactiviteiten voor hun leden. Zij zijn zich bewust van hun maatschappelijke rol en willen met hun aanbod diverse doelgroepen bereiken. Het aanbieden van activiteiten voor mensen met een beperking past in deze visie. Belangen die tevens een rol spelen zijn het werven van nieuwe leden en (daarmee) inkomsten voor de aanbieder. Denk aan organisaties als sportverenigingen, aan commercieel aanbod van sportscholen en ook burgerinitiatieven.

De kerntaak van organisaties die in contact staan met de doelgroep zoals zorginstellingen, revalidatie-instellingen, huisartsen, fysiotherapeuten, onderwijsinstellingen, MEE en sociale wijkteams is niet gericht op sport en bewegen. Wel zijn zij een belangrijke schakel voor informatie over structureel sporten en bewegen en kunnen zij een stimulerende rol spelen. Mogelijk kunnen zij ondersteunen bij het invullen van de benodigde randvoorwaarden. Het belang van mensen met een beperking staat voor deze organisaties voorop: het belang van onder andere gezondheid, participatie, sociale contacten en zelfvertrouwen.

Daarnaast zijn er diverse andere bedrijven en organisaties die bij het initiatief betrokken kunnen worden, bijvoorbeeld het bedrijfsleven en fondsen. Bedrijven en fondsen kunnen een bijdrage leveren met financiering, menskracht of deskundigheid. Denk ook aan provinciale sportorganisaties, het beroepsonderwijs en sportstimuleringsprogramma’s zoals Revalidatie, Sport en Bewegen en Special Heroes. Een andere optie is het betrekken van bepaalde (bekende) personen, zoals een topsporter die wil optreden als ambassadeur.

En tot slot is het van belang om mensen met een beperking zelf te betrekken. Wie weet nu beter wat er nodig is, welke stimulansen en knelpunten worden ervaren en waar behoefte aan is? En mogelijk hebben ze ook contacten om meer leden te werven.

Praktijkvoorbeelden

Rotterdam Sport op Maat werkt samen in een project samen met IZER, een zorggroep van huisartsen. Het project Bewegen naar Beter heeft als doel om chronisch zieken in beweging te krijgen en te houden. Op die manier werken ze aan verbetering van hun gezondheid en mogelijk een verlaging van de zorgkosten. IZER vond in Rotterdam Sport op Maat een ketenpartner om invulling te geven aan de sport- en beweegvraag van patiënten.

Ook bij Sportloket West-Brabant wordt met huisartsen samengewerkt. Via een digitaal systeem kunnen huisartsen hun patiënten doorverwijzen naar het sportloket. Met toestemming van de patiënt neemt een buurtsportcoach contact met hen op om passend sportaanbod te vinden.

CASA Reade, het sportloket voor aangepast sporten in Amsterdam, en onderdeel van revalidatiecentrum Reade, leidt De Sportbende in Amsterdam. Om te kunnen sporten is het voor mensen met een beperking soms nodig dat er aanpassingen aan de accommodatie worden gedaan, zodat deze bereikbaar en toegankelijk zijn. De Sportbende, bestaande uit jongeren met een lichamelijke beperking, toetst de toegankelijkheid. Zowel de fysieke als ook de sociale toegankelijkheid. Korfbalvereniging ROHDA heeft de Sportbende uitgenodigd om de toegankelijkheid te toetsen.

Samenwerking bestendig voor de toekomst

Bedenk welke organisaties je in de toekomst nodig hebt om het aanbod in te bedden. Informeer en bevraag deze mensen in een vroeg stadium, om draagvlak te creëren. Zo kun je op zoek gaan naar partners die een bepaalde rol vervullen in de regio of in een bepaalde stad.

Praktische links