Meer lezen? Vind hier verwijzingen naar andere platformen, artikelen, organisaties, feiten & cijfers etc. over het thema sporten en bewegen van mensen met een beperking.
Feiten en cijfers over mensen met een beperking en sport en bewegen
Het Mulier Instituut voert onderzoek uit naar de sport- en beweegdeelname van personen met een beperking en naar de ontwikkelingen in het beleid en de organisatie van sport en bewegen voor deze groep. Ze kijken in het onderzoek naar personen met een lichamelijke beperking (horen, zien, bewegen), verstandelijke beperking, chronische aandoening, gedrags- en psychische problemen. Hier vind je diverse publicaties en meer informatie over het onderzoek.
- Sportdeelname van mensen met een beperking in 8 factsheets
Onder verschillende doelgroepen is verschil te zien in sportdeelname, motieven en belemmeringen, stimulansen, en manieren om de doelgroep te bereiken. Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport & Bewegen zetten de feiten en cijfers op een rij in acht factsheets. - Artikelen:
Bepaalde groepen mensen in Nederland bewegen en sporten minder vaak. Dit zijn onder andere chronisch zieken en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bracht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in kaart welke belemmeringen en drijfveren mensen ervaren om (meer) te gaan sporten en bewegen.
Sport op de kaart:
Sport op de kaart bestaat uit kaarten over sport en bewegen in Nederland. Het is een instrument voor bestuurders, politici, beleidsmakers en professionals die meer inzicht willen hebben, situaties willen vergelijken en onderbouwde keuzes moeten maken voor beleid en praktijk. Een van de thema’s is (On)beperkt bewegen, sporten en bewegen voor mensen met een beperking.
Kernindicatoren sport:
De Kernindicatoren Sport en Bewegen volgen de stand van zaken op het gebied van sport en bewegen in de tijd. Een aantal indicatoren geeft de stand van zaken voor verschillende groepen in de bevolking weer, waaronder mensen met een chronische aandoening en/ of een beperking.
Relevante organisaties
Verhalen over sport en bewegen door mensen met een beperking
- Magazine: Grenzeloos actief 2016
Het magazine Grenzeloos actief omvat verhalen en portretten over onder andere de mogelijkheden en het belang van regionale samenwerking tussen gemeenten, sportorganisaties en lokale netwerken binnen onderwijs, zorg, revalidatie, welzijn en sport en het matchen van vraag en aanbod van sport en bewegen voor mensen met een beperking.
Ook wordt de rol van buurtsportcoaches belicht in het begeleiden van mensen met een beperking naar geschikt sport- en beweegaanbod bij hen in de buurt en de coaching door Paralympische sporters van mensen met een beperking die willen starten met sporten. - Magazine: Grenzeloos actief 2019
Dit magazine bevat onder meer verhalen met goede voorbeelden van regionale samenwerkingen én interviews met sportaanbieders die speciaal aanbod voor mensen met onder meer visuele, verstandelijke en auditieve beperkingen hebben. - Verhalen: Sporthelden. Geef jij ze een kans?
In de brochure Sporthelden. Geef jij ze een kans? voor sportverenigingen vind je tips, informatie en verhalen van trainers en sporters. - Video’s:
Informatie over beleid en uitvoering
- De whitepaper Sport en bewegen voor mensen met een beperking geeft praktische informatie en handvatten om mensen met een beperking in beweging te krijgen en houden.
- Stappenplan: Stappenplan Regionale samenwerking Aangepast sporten
Om sport en bewegen voor iedereen met een beperking mogelijk te maken en de vraag naar sport- en beweegaanbod te matchen aan een passend aanbod in de buurt is krachtenbundeling van verschillende organisaties uit de sport, zorg en het sociale domein nodig. - Beleidswijzer Sport & Bewegen
De Beleidswijzer Sport en Bewegen is geschreven als handreiking en inspiratiebron voor gemeentelijke beleidsambtenaren uit de sectoren sport, welzijn, gezondheid, onderwijs en ruimtelijke ordening die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen en coördineren van het sport- en beweegbeleid. - Factsheet: Sporten en bewegen voor mensen met een beperking: beleid en activiteiten van gemeenten.
Het Mulier Instituut heeft onderzocht in welke mate gemeenten beleid voeren op het gebied van gehandicaptensport en in hoeverre buurtsportcoaches ingezet worden voor gehandicaptensport. - Interventies:
Voor het stimuleren van mensen met een beperking om te sporten of bewegen zijn er diverse interventies ontwikkeld die in de praktijk al worden uitgevoerd. De interventies kunt u vinden in de database Sport- en beweeginterventies. Hier alvast een aantal interventies op een rij:- Sport Heroes: laat kinderen en jongeren (van 6-19 jaar) met een handicap in het speciaal basisonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs zelf laten ervaren hoe leuk sporten en bewegen kan zijn.
- Revalidatie, sport en bewegen: realiseert meer doorstroom voor (ex-)revalidanten naar bewegen en sport in de thuissituatie door middel van een structurele inbedding van de methodiek Revalidatie, Sport en Bewegen bij revalidatie-instellingen.
- Sportbouwer: richt zich op het leren van sportvaardigheden en bestaat o.a. uit een app met instructievideo’s, sportkaarten met aanwijzingen en een coach handleiding.
- Sportkanjerclub: De sportkanjerclub biedt sportaanbod op maat voor kinderen met een achterstand in motorische en/ of sociaal-emotionele ontwikkeling.
- Animatie: Hoe vinden mensen met een beperking de weg naar sport en bewegen.
Overig
- Artikel: Scholingsaanbod voor sportstimulering van mensen met een beperking
- Rapportage: Inclusief sporten en bewegen voor mensen met een beperking: landschap en betekenissen
- Artikel: Toegankelijkheid is meer dan een hellingbaan: de richtlijnen
- Artikel: Vergoedingen meerkosten hulpmiddelen gehandicapte sporters
- Artikel: Vervoer voor sporters met een handicap
- Artikel: Sporthulpmiddelen en gemeenten: onderzoek toont knelpunten én kansen
Artikel: Handreiking sporthulpmiddelen - Financieringswijzer Sport en Bewegen voor het financieren van het sport- en beweegbeleid.
Voorbeelden
Een aantal gemeenten en regio’s hebben een vraag- aanbodscan laten uitvoeren. Met behulp van de zogeheten sportmatch wordt aangegeven wat de potentiële behoefte is aan sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking. Het afzetten van deze behoefte tegen het beschikbare sportaanbod voor sporters met een beperking geeft inzicht in de lokale of regionale situatie. De resultaten van de verschillende gemeenten en regio’s zijn in rapportages Gemeentelijke of regionale sportmatch voor mensen met een beperking beschreven.