Hoe kun je mensen met dementie, hun naasten en betrokken professionals betrekken bij jouw ontwerp en inrichting van de openbare ruimte? Hieronder vind je handige tips en instrumenten.
Betrek mensen met dementie
Hoewel de effecten van dementie bij iedereen verschillend zijn, is het zinvol om met iemand met dementie door de wijk te lopen om te kijken waar knelpunten zitten of wat ze juist prettig vinden (bron: samendementievriendelijk.nl).
Betrek mantelzorgers en familie
Ook mantelzorgers en familie zijn een belangrijke informatiebron. Deze kun je bijvoorbeeld bereiken via lokale Alzheimer Café’s. Ook de casemanager dementie en andere professionals zorg en ondersteuning voor ouderen in de wijk kunnen een rol spelen om informatie op te halen rondom behoeften in de openbare ruimte. Deze kun je vinden via het Dementie Netwerk Nederland of Wie-is-wie-in-de-wijk.
Gebruik een stappenplan
In het Handboek dementie en openbare ruimte vind je informatie en een stappenplan over het dementievriendelijk inrichten van de openbare ruimte. Van de selectie van wijken en routes om te verbeteren, tot het maken van een SWOT-analyse en een uitvoeringsplan.
Geef het goede voorbeeld
Geef als gemeente zelf het goede voorbeeld door ambtenaren te laten scholen in het omgaan met mensen met dementie. Dat is gratis bij samendementievriendelijk.nl. Ook kun je als gemeente trainingen faciliteren voor inwoners of specifieke beroepsgroepen. Een overzicht vind je hier.
Ook kun je subsidiebeleid ontwikkelen om burgerinitiatieven te ondersteunen bij de inrichting van – én het gebruik van – de openbare ruimte. Denk aan steun voor projecten om:
- vaste wandelroutes aan te leren;
- samen te wandelen met een buddysysteem;
- dementievriendelijke groepswandelingen te organiseren.
Lees meer
- Het programma Samen Dementievriendelijk geeft tips om als gemeente dementievriendelijk te worden.
- De publicatie Meer maatwerk Van Oldambt tot Roermond van Alzheimer Nederland laat zien wat verschillende gemeenten doen om dementievriendelijk te zijn.
- De gesprekshulp ‘Actief blijven met dementie’ is er voor verwijzers om de activiteitenbehoeften van dementerenden en mantelzorgers te inventariseren, om vervolgens naar geschikte activiteiten te verwijzen.
- Artikel Wmo biedt gemeente kansen voor mensen met dementie.
- Artikel Kosteneffectief beweegaanbod voor thuiswonende mensen met dementie.
Terug naar het hoofdstuk Dementie