In deze inspiratiegids vind je voor iedere groep praktijkvoorbeelden van hoe gemeenten hun openbare ruimte inrichten voor die groep. Op deze pagina delen we voorbeelden van gemeenten met een totaalvisie op een inclusieve beweegvriendelijke omgeving. Deze gemeenten maken beleid dat buiten bewegen, spelen en sporten makkelijker maakt voor álle inwoners.
Gemeente Zwolle
De gemeente Zwolle wil dat “iedereen de openbare ruimte op een zelfstandige, gelijkwaardige en zo onafhankelijk mogelijke manier kan gebruiken”. Daarom hebben ze in 2015 de Visie toegankelijkheid met daarin een ‘basisniveau voor de toegankelijkheid van de stad’ vastgesteld. Dit basisniveau houdt in dat de openbare ruimte zo is ingericht dat die bereikbaar, bruikbaar en begrijpelijk is voor iedereen. Toegankelijkheid is in de Omgevingsvisie ook een van de randvoorwaarden bij initiatieven in de fysieke leefomgeving. En in de Mobiliteitsvisie is een van de speerpunten ‘een verkeersveilige en toegankelijke stad’, met o.a. als doel dat iedereen deel kan nemen aan het verkeer. Vanuit deze visie wordt gewerkt met de STOP-methode: Stappen (wandelaars), Trappen (fietsers), Openbaar vervoer, Personenautos’.
De organisatie Toegankelijk Zwolle is bezig om samen met Gemeente Zwolle te werken aan toegankelijke speeltuinen om het inclusief spelen te bevorderen. Als pilot zullen er drie speeltuinen gerealiseerd worden. Dit project is in 2022 gaande.
Gemeente Nijmegen
In 2016 stelde de gemeente Nijmegen een heldere ambitie: de buitenruimte moet over 10 jaar toegankelijk zijn voor iedereen, met en zonder fysieke beperking. De gemeente ontwikkelde hiervoor een handboek, dat normen stelt voor de inrichting van onder meer straten en pleinen. In het Handboek Nijmegen Toegankelijk wordt beschreven (en met foto’s geïllustreerd) welke richtlijnen en normen de gemeente Nijmegen gebruikt om o.a. voet- en fietspaden, oversteeklocaties, pleinen, parken, hellingen, straatmeubilair, parkeerplaatsen en bushaltes zo toegankelijk mogelijk te maken voor diverse groepen gebruikers. Een inclusieve, toegankelijk stad komt ook terug in de opgave ‘een sociale en gezonde stad’ in de Omgevingsvisie. Ook Nijmegen past de STOP-methode toe.
Lees ook het interview met senior beleidsmedewerker Vincent Meijer op de website van CROW.
Gemeente Stein
De gemeente Stein is in 2021 door de VNG uitgeroepen tot ‘meest toegankelijke gemeente van Nederland’. Reden hiervoor was onder andere de Sociale Inclusie Agenda, met duidelijke ambities op alle domeinen, het betrekken van veel partijen en een goede samenwerking met ervaringsdeskundigen. Deze samenwerking komt voort uit het Sociaal Inclusie Panel, bestaande uit ervaringsdeskundigen, Stichting MEE, de Adviesraad Sociaal Domein en medewerkers van de gemeente. Een concreet voorbeeld waar Stein aan werkt is het Inclusief Onderwijs project. Hierin wordt gewerkt aan zowel de fysieke toegankelijkheid, als aan de sociale en informatieve toegankelijkheid van scholen. In dit NOS-artikel vind je een video over de verkiezing van Stein als meest toegankelijke gemeente van Nederland.Wil je zelf aan de slag met een Lokale Inclusie Agenda? Bekijk dan deze handreiking van de VNG.
Gemeente Hattem
Hoe richt je de openbare ruimte zo in dat mensen met een beperking er ook gebruik van kunnen maken? Daarover gingen we in gesprek met Marleen Sanderse, burgemeester van Hattem en ervaringsdeskundige. In deze video vertelt ze over het belang van een inclusieve beweegvriendelijke omgeving waarin álle inwoners kunnen sporten, spelen, bewegen en ontmoeten.
SamenSpeelNetwerk
Het SamenSpeelNetwerk zet zich in om samen spelen voor álle kinderen mogelijk te maken. Negen van de tien speelplekken zijn namelijk niet toegankelijk voor kinderen met een beperking. In het SamenSpeelAkkoord zijn drie ambities vastgelegd: een inclusieve speelcultuur, meer samenspeelplekken en meer en beter toegankelijke kennis over samen spelen. Op de website vind je een checklist om jouw speeltuin te beoordelen, kun je een overzicht vinden van al gerealiseerde samenspeelplekken en vind je tips wat je als o.a. gemeente, zorgprofessional of bedrijf kan doen.
Wil je hier ook een goed voorbeeld van de inclusieve beweegvriendelijke omgeving uit jouw eigen gemeente terugzien? Neem contact op!