Veel mensen zijn graag buiten. Zo stimuleert groenvoorziening de fysieke activiteit, vermindert het de ervaren stress en biedt het een platform voor sociale contacten die op hun beurt weer een positieve invloed hebben op mensen die thuisgebonden zijn. Mensen kunnen daar zelfstandig of onder begeleiding van personeel of familie aan de slag.
Een tuin nodigt al snel uit om te bewegen. Dit kan op verschillende manieren, enkele voorbeelden:
- Een belevingstuin, met verschillende materialen om herinneringen op te halen, en om vast te kunnen pakken.
- Een (moes)tuin met verhoogde bakken of kas, waar mensen zelf aan de slag mogen en waar ze groente en kruiden voor gebruik op de locatie kunnen telen. Op de website van IVN natuureducatie vind je een handig draaiboek en veel tips.
- Een tuin met kippen of andere dieren
- Een beweegtuin met toestellen. Let op dat hierbij begeleiding of toezicht nodig is. Samen met anderen oefenen is vaak leuker.
- Een speciale wandelroute met voldoende bankjes, en met opdrachten op bordjes als ‘maak’ dit spreekwoord af’.
Ook vanuit gemeenten kun je aandacht besteden aan een beweegvriendelijke openbare ruimte. In het artikel Hoe richt je de openbare ruimte beweegvriendelijk in voor mensen met dementie vind je heel wat informatie.
In het fotoboek De ideale belevingstuin voor mensen met dementie lees je meer over hoe je een ideale belevingstuin in kunt richten.
De tip van Dorien van Put van Artemisgroep hoe zij buiten inzetten als activiteit: “We hebben zelf kippen in onze tuin en regelmatig bouwen we hier een ‘beestenboel’ van. Er komen dan knuffeldieren van de kinderboerderij en de kinderen van de dagopvang komen langs. Zo ben je zo een hele middag met de bewoners lekker buiten en actief”.