Borgen van een beweegvriendelijke omgeving kan zowel op het 1e niveau (bv. omgevingsvisie), op het 2e niveau (zoals gezondheidsbeleid, verkeer- en vervoerbeleid, speelbeleid, sportbeleid, etc.), als op het 3e niveau in de wijk (scholen, wijkcentra, sportverenigingen, boswachter, handhaving, onderhoud & beheer, etc). Hierbij gaat het niet alleen om het onderhoud van de omgeving (hardware) die je hebt gecreëerd, het gaat ook om de software en orgware die er is opgezet.
Borging van de beweegvriendelijke omgeving is cruciaal om op lange termijn de effecten van gedane investeringen en geleverde inspanningen te kunnen zien. Als een beweegvriendelijke omgeving niet goed geborgd is, loop je het risico dat je de doelgroepen die je net aan het bewegen hebt gekregen, weer stoppen of minder gaan bewegen. Het opnieuw opbouwen van alles dat dan verloren is gegaan, is duur en intensief en zou hoogstwaarschijnlijk niet nodig zijn geweest als er aan de voorkant goede afspraken over borging zijn gemaakt.
→ Het resultaat van deze stap is een beweegvriendelijke omgeving die ook op de lange termijn kan bijdragen aan de gezondheid en vitaliteit in een gemeente