Maak een startfoto van het lokale sport- en beweeglandschap

Hoe is de situatie nu in mijn gemeente? Maak een startfoto op basis van relevante data en informatie om de vraag te beantwoorden. Benut deze startfoto vervolgens voor een gesprek over de wenselijke situatie. De startfoto kan ook dienen als ‘nulmeting’ voor een monitoringtraject rondom het lokale sport- en beweegbeleid.

Een startfoto bevat twee componenten:

  1. Een analyse van het huidige sport- en beweegbeleid in de gemeente.
  2. Relevante data (kwalitatief en kwantitatief) rondom de vraagstukken.

Beleidsanalyse

In de gemeentelijke beleidscyclus en voorafgaand aan (nieuwe) beleidsontwikkeling is het nuttig om te reflecteren op het huidige beleid. Doe dit niet alleen, maar betrek collega’s vanuit verschillende sectoren. Zo krijg je een breder beeld van het huidige beleid en de inzet op het gebied van sport- en bewegingsstimulering. De analyse van het beleid geeft inzicht in vragen zoals:

  • Wat is de huidige stand van zaken?
  • Naar welke thema’s gaat de meeste inzet?
  • Naar welke thema’s mogelijk nog te weinig?
  • Worden de beleidsdoelen bereikt?

Relevante data

Voor dit deel van de startfoto is het goed om de stappen/vragen te doorlopen die in de hoofstukken wat wil je weten?, welke informatie is hiervoor nodig? en Waar en hoe is de informatie te vinden? te beantwoorden.

Wanneer dit is gedaan zijn de vraagstukken benoemd en vindplaatsen voor cijfers en eventuele aanvullende methoden in kaart gebracht. Nu kan je overgaan tot het daadwerkelijk verzamelen van verhalen, feiten en cijfers. Afhankelijk van de presentatievorm waar voor is gekozen kan de informatie ontsloten worden. In het kader schetsen we hoe een startfoto er uit kan zien.

Tip

In het project ‘Werken met lokale data’ zijn twee pilottrajecten doorlopen, Drenthe en Twente Sport & Bewegen. Laat je inspireren door de resultaten van deze pilots.

 

Startfoto voor Clubstadseland

Beleidsanalyse

Uit de beleidsanalyse werd duidelijk dat Clubstadseland het sport- en beweegbeleid met name voert vanuit de beleidsdomeinen gezondheid en sport en recreatie. In de beleidsvoorbereidingen voor het lokale sportakkoord zijn daarnaast contacten gelegd met infrastructuur. Het huidige sport- en beweegbeleid richt zich met name op het bevorderen van gezondheid en het verhogen van de sportdeelname. In het toekomstige beleid zal extra aandacht worden besteed aan zowel de motorische ontwikkeling van kinderen als het versterken van de sportinfrastructuur in de gemeente. Buurtsportcoaches worden veelvuldig ingezet in de verbinding tussen scholen (jeugd) en sportverenigingen, maar minder op andere (doel)groepen.

Indicatoren

De wekelijkse sportdeelname in Clubstadseland bedraagt 49,5%. Er zijn duidelijke verschillen te zien tussen wijken, waarbij het percentage sporters en het aandeel van de bevolking dat aan de beweegrichtlijnen relatief hoog uitvallen in de nieuwere wijken (Molenwijk2 en Stadseland Zuid). Het aandeel sportbondleden in deze wijken valt lager uit.

Vanuit de toekomstprojecties die voor de gemeente op www.regiobeeld.nl staan, is duidelijk dat de sportdeelname zal stijgen tussen nu en 2030. Dit hangt voor een groot deel samen met de te verwachten vergrijzing in de gemeente. Vanuit het landelijk beeld is bekend dat (de groeiende groep) ouderen van nu actiever is dan de ouderen van vroeger. Daarentegen is de jeugd, ondervertegenwoordigd in de gemeente, minder actief geworden over de jaren.

De populairste sporten in Clubstadseland zijn fitness, hardlopen, zwemmen, sportief wandelen, voetbal en tennis. De gemeente kent 20,3 sportaccommodaties per 10.000 inwoners. De gemiddelde afstand tot een sportaccommodatie is 780 meter in Clubstadseland.

Momenteel bestaat een vijfde deel van de bevolking uit 65-plussers. In Clubstadseland geeft 4 op de 10 volwassenen aan zich eenzaam te voelen. Onder de groep ouderen van 75 jaar en ouder is dit 54%.

Uit gesprekken met de buurtsportcoaches blijkt dat sportplezier een belangrijke motivator is voor de sportende jeugd. Kinderen die door de buurtsportcoaches worden begeleid naar passend aanbod geven vaak aan sporten minder leuk te vinden omdat ze zich niet thuis voelen bij een vereniging.

 

vorige pagina volgende pagina