Wanneer je weet welke informatie je wilt gebruiken voor de vraagstukken die zijn vastgesteld, is het ook goed om na te denken op welke manier je data wilt gaan presenteren. Zorg ervoor dat je presentatie aansluit bij de manier waarop je de informatie wilt gaan inzetten voor beleid en/of uitvoering en aan wie je de informatie presenteert.
Vragen die je helpen bij je keuze:
- Voor wie is de informatie bedoeld?
- Welk verhaal wil je vertellen?
- Welke presentatievorm past het beste bij wat je wilt vertellen en aan wie?
Vaak zal je meerdere presentatievormen gebruiken om de kracht van data volledig te benutten. Bij vormen van presentatie kan je bijvoorbeeld denken aan:
- Infographics
- Factsheets
- Flyers / Posters
- Verhalen
- Filmpjes
- Webpagina’s met (interactieve) grafieken en geografische informatie
Tip
Een presentatievorm die zinvol kan zijn voor zowel uitvoering als beleid in aansluiting bij het wijkgericht werken is de geografische presentatie van data. De kracht ligt in het vastleggen, combineren, analyseren en presenteren van gegevens passend bij het vraagstuk met een ruimtelijke component om zo informatie te verkrijgen. Via een geografische presentatie van data kan je bijvoorbeeld verschillen tussen wijken zichtbaar maken om zo gerichte inzet te plegen vanuit sport- en beweegbeleid.
Een voorbeeld van een gemeente die veel met dit soort presentaties werkt en ter beschikking stelt is gemeente Amsterdam. Voor meer informatie zie: https://maps.amsterdam.nl. Zo hebben zij op deze wijze ook hun sportvoorzieningen en zwemwater in beeld gebracht.
vorige pagina volgende pagina