Gelijkberechting van gebruikers

  Belangrijkste kenmerken

    • Gemaakte kosten worden verdeeld op basis van het aantal sporters of teams per accommodatie
    • Relatief evenwichtig
    • Complex systeem met veel controle en administratie
    • Valt onder de uitzonderingsregel die geldt voor de overheid als economische activiteiten in het algemeen belang worden uitgevoerd of als zij staatssteun geeft

  Best practices

Schijndel

Binnen het oude tarievenstelsel in Schijndel werd er per sportveld huur betaald. De gemeente vroeg zich af of dat wel een eerlijk systeem was, omdat niet iedereen in gelijke mate van een accommodatie gebruik kon maken, maar wel evenveel betaalde. Om die reden heeft het gekozen voor een systeem van gelijkberechtiging van gebruikers. De hoogte van de huur die verenigingen betalen hangt nu af van het aantal actieve leden. Meer leden betekent meer gebruik van de accommodatie dus meer huur betalen. Wel wordt er voor jeugdleden een kleiner bedrag gevraagd dan voor volwassenen, om sport voor de jeugd laagdrempelig te houden. Het nadeel van het systeem is volgens de gemeente dat er minder huur hoeft te worden betaald als er sprake is van een ledenterugloop. Het gevolg hiervan is dat de gemeente in verhouding hoge kosten maakt als een club niet goed loopt.

Hellendoorn

In Hellendoorn wordt bij buitensportclubs gekeken naar het aantal ingeschreven wedstrijdteams. Het wedstrijdgebruik biedt een goede inzage in het gebruik van de voorziening. Men kijkt daarbij naar hoeveel ruimte een team gebruikt en hoe lang een wedstrijd duurt. Als een team bijvoorbeeld halve wedstrijden speelt op slechts de helft van het veld, betaalt het 0,5 x 0,5 = 0,25 deel van een ‘competitieteam’. Het totaal aantal ‘competitieteams’ en de begrote inkomsten van de club, wordt de hoogte van het seizoentarief van een club berekend.


  Context

Bij een tarievensysteem op basis van gelijkberechtiging betalen de gebruikers van heel verschillende voorzieningen hetzelfde bedrag. De gemeente stelt dit bedrag vast door alle kosten die zij voor haar sportaccommodaties maakt, evenredig te verdelen over alle sporters die er in de gemeente zijn. Elke gebruiker van een sportaccommodatie betaalt eenzelfde bijdrage per uur voor het gebruik van die sportaccommodatie: de hoogte van de tarieven is zo niet van invloed op de keuze van een gebruiker uit het aanwezige palet aan sporten.

De berekening van een reële, onderling vergelijkbare bijdrage voor kosten van accommodaties is complex, zeker als er multifunctionele accommodaties bij zitten die meer aanbod hebben dan alleen sport- en beweegactiviteiten. Voor het innen van de tarieven is veel controle nodig en het vergt veel administratie. Nadeel is dat de gemiddelde prijs (zonder compensatie) een belemmering kan vormen voor het beoefenen van sport voor mensen met een smalle beurs. Grote verenigingen betalen ook meer dan kleinere verenigingen.