5.2 Tips & tools voor een gezondere voeding

Er zijn gelukkig genoeg kansen om gezonde voeding tijdens de werkdag te stimuleren. Hieronder staan aantal tips en praktische handvatten waar je als werkgever aan kunt denken om gezonde voeding op de werkvloer te stimuleren.  

Tips voor werkgevers

  • Via Vitaal Bedrijf kun je kosteloos een scan onder medewerkers uitzetten. Dit geeft jou als werkgever inzicht of medewerkers al dan niet aan de slag willen met voeding en in hoeverre zij vinden dat de werkgever voldoende stimuleert om gezond te eten.
  • Creëer bewustwording over de effecten van (on)gezonde voeding. Geef medewerkers bijvoorbeeld voorlichting over de gezondheidsvoordelen van gezonde voeding. Hierbij kun je de volgende informatie gebruiken:website van de Schijf van Vijf.
  • Wijs medewerkers op de Eetmeter, een tool (app of online) die inzicht geeft in hoeveel voedingsstoffen en calorieën je binnenkrijgt en in hoeverre je eet volgens de Schijf van Vijf.
  • Stimuleer medewerkers om een Eetwissel te maken. Met een Eetwissel maak je via een kleine stap een verandering in je voedingspatroon. Deze eetwissels kunnen collega’s onderling uitspreken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Eetwissel-posters.
  • Zorg dat groente, fruit en water voldoende beschikbaar zijn. Niet alleen in de kantine, maar ook daarbuiten. Via deze checklist van het Voedingscentrum wordt je op weg geholpen om een stimulerende eetomgeving te creëren.
  • Thuiswerken wordt steeds normaler. Als werkgever kun je medewerkers stimuleren de thuischeckertool in te vullen. Daarmee kunnen ze ervoor zorgen dat ook hun thuisomgeving uitnodigt om goed te kiezen.

Bied gekoelde opslag van lunchpakketten aan voor medewerkers die veel voor hun werk op reis zijn, bijvoorbeeld een kleine koeltas. 


→ Ga verder naar ‘6. Ontspanning’


Bronnen
  • Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Gezondheidsraad; 2015.
  • Voedingscentrum. Gezond eten. [Internet]. Geraadpleegd van: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx. [Op 13 oktober 2021].
  • TNO. Gezond Gewicht op het werk. [Internet]. Geraadpleegd van: https://docplayer.nl/2758197-Gezond-gewicht-op-het-werk.html. [Op 13 oktober 2021].
  • Voedingscentrum. Wat helpt tegen verstopping(obstipatie). [Internet]. Geraadpleegd van: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/aandoeningen/wat-helpt-tegen-verstopping-obstipatie-eten.aspx. [Op 13 oktober 2021].
  • Voedingscentrum. Diarree. [Internet]. Geraadpleegd van: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/diarree.aspx. [Op 13 oktober 2021].
  • CBS. Gezondheid en zorg in cijfers 2007. [Internet]. Geraadpleegd van: https://www.cbs.nl/nl-nl/publicatie/2007/47/gezondheid-en-zorg-in-cijfers-2007. [Op 13 oktober 2021].
  • Thrive global. Your Productivity Levels Depend On What You Eat. [Internet]. Geraadpleegd van: https://thriveglobal.com/stories/your-productivity-levels-depend-on-what-you-eat/. [Op 13 oktober 2021].