5.1 Effecten van voeding

De Schijf van Vijf staat voor een optimale combinatie van voedingsmiddelengroepen. Eten volgens de Schijf van Vijf zorgt voor een optimale combinatie van producten om genoeg energie en voedingsstoffen binnen te krijgen en chronische ziekten te voorkomen.

 

Een ongezond voedingspatroon heeft nadelige effecten, zoals:  

  • Meer kans op overgewicht en obesitas;
  • Meer kans op problemen met de spijsvertering zoals obstipatie (constipatie en verstopping), diarree, of brandend maagzuur als men te weinig vezels en vocht binnen krijgt;
  • Meer kans op nierproblemen bij te veel zoutinname. 

 

Een gezond voedingspatroon heeft aan de andere kant veel positieve gezondheidseffecten. Naast dat gezonde voeding er in combinatie met bewegen voor zorgt dat mensen op gewicht blijven, verkleint gezonde voeding de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker en osteoporose en verschillende risicofactoren daarvoor zoals een hoge bloeddruk en hoog LDL-cholesterol.

 

Werkgerelateerde effecten

Naast dat ongezonde voeding de kans op chronische aandoeningen vergroot, heeft ongezonde voeding ook effect op de werkvloer:

  • Mensen met obesitas zijn zowel vaker als langduriger ziek. In Nederland verzuimen medewerkers met obesitas gemiddeld 14 dagen per jaar meer dan medewerkers met een normaal gewicht. 
  • Goede voeding kan productiviteit aan de andere kant met 20 % verhogen. 

→ Ga verder naar ‘5.2. Tips & tools voor een gezonde voeding’