2.1 Effecten van bewegen en zitten

De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel je minimaal zou moeten bewegen om gezond te zijn. Advies is om ons bewust te zijn van ons zitgedrag en het zitten te verminderen.  Veel stilzitten heeft namelijk negatieve gezondheidseffecten, zoals: 

  • Diabetes type 2, darm- en borstkanker en hart- en vaatziekten, klachten aan spieren, botten en gewrichten;
  • Mensen die op een dag meer dan 8 uur zitten en weinig bewegen hebben 74% meer kans om hart- en vaatziekten te ontwikkelen dan mensen die minder dan 4 uur op een dag zitten en veel bewegen;
  • Mensen die veel zitten hebben een kans van 10 tot 27% op vroegtijdige sterfte;
  • Lage rug-, nek- en schouderklachten.

Aan de andere kant zijn de positieve effecten van bewegen onmiskenbaar aangetoond. Bewegen draagt bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kansen op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten. Bovendien heeft bewegen een positief effect op mentale gezondheid, zoals op eigenwaarde, en zorgt het voor een vermindering van angstige- en depressieve gevoelens. Lees hier meer over wat er precies gebeurt in je lichaam bij bewegen.

 

Zitten compenseren met bewegen

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2019 blijkt dat werknemers gemiddeld 4 uur op een werkdag zitten. 21% van de werknemers zit zelfs 8 uur op een werkdag. 21% van de werknemers zit zelfs 8 uur op een werkdag, dit percentage is het hoogst onder hoogopgeleide werknemers. Lees hier meer over de feiten en cijfers over bewegen als onderdeel van de werkdag. Dit percentage is het hoogst onder hoogopgeleide werknemers. In sommige situaties is het lastig om het zitten te verminderen. Gelukkig zijn er andere opties om de negatieve effecten tegen te gaan. 

De negatieve effecten van veel stilzitten worden namelijk minder zwaar naarmate je meer beweegt. Er is echter veel beweging boven het minimum nodig om de effecten echt tegen te gaan. Daarom adviseren de beweegrichtlijnen om je bewust te zijn van je zitgedrag en stilzitten te verminderen, of in elk geval te minimaliseren. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft hierbij aan dat het positieve gezondheidseffecten heeft als je zitten vervangt door een fysieke activiteit, de intensiteit maakt in dit geval niet uit. Daarnaast geeft de WHO aan dat mensen die veel zitten meer dan de aanbevolen 150 minuten per week matig of intensieve inspanning zouden moeten ondernemen.

Ondanks dat bekend is dat veel bewegen de nadelige gezondheidseffecten van zitten kan compenseren, is onbekend hoeveel beweging exact nodig is om deze effecten te compenseren. Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan, maar nog niet voldoende om concrete conclusies uit te kunnen trekken. Ondanks dat er in Nederland nog geen richtlijnen zijn voor zitten, is het goed om te proberen elk half uur even te gaan staan of lopen en te bewegen waar mogelijk. 

 

Werkgerelateerde effecten

Naast de positieve effecten op fysiek vlak leidt bewegen tijdens de werkdag ook tot andere positieve effecten:

  • Hogere ervaren vitaliteit; 
  • Sociale interacties met collega’s en/of relaties;  
  • Verbeterde werkprestaties;
  • Ziekteverzuim, inclusief negatieve effecten van blessure, ligt gemiddeld 0,5 tot 1 werkdag per jaar lager;
  • Hogere productiviteit die kan oplopen van 1,5% tot 3%, dat neerkomt op ruim 3,5 tot 7 extra werkdagen per jaar volgens de onderzoeken van Ecorys en Decisio.

Lees hier meer over de voordelen van bewegen op het werk.


→ Ga verder naar ‘2.2 Tips & tools om te bewegen’