4. Voeding

Gezonde Voeding

Goede voeding is van belang om in vorm te blijven, zowel op het werk als privé. Door een goede balans tussen gezond eten en voldoende bewegen blijven we op gewicht. Dat is gunstig omdat een gezond gewicht het risico op diabetes en hart- en vaatziekten vermindert en daarmee neemt het risico op verzuim af.

Belang

Waarom aandacht voor gezonde voeding via het werk?

  • Voeding is zichtbaar, concreet en iedereen heeft er dagelijks mee te maken. Dat maakt voeding tot een goede ingang voor aandacht voor gezondheid op het werk.
  • Veel mensen willen gewoon gezond eten. Het is prettig als dit ook mogelijk is op het werk.
  • Een gezond aanbod in de kantine of het bedrijfsrestaurant onderstreept dat een organisatie aandacht en zorg heeft voor de gezondheid van werknemers: het restaurant als ‘visitekaartje’ van de organisatie.
  • Het voorkomen van overgewicht in combinatie met voldoende bewegen, vermindert de kans op bepaalde gezondheidsklachten. Denk hierbij aan diabetes, hart- en vaatziektes en klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat die gepaard kunnen gaan met verzuim en arbeidsongeschiktheid.
  • Eisen vanuit het werk; Bij bepaalde functies gelden medische keuringen. Dit is onder meer het geval bij de politie, defensie of brandweer. Omdat in conditie blijven voor de uitvoering van dit werk belangrijk is, maakt het gewicht, voedings- en eetpatroon onderdeel uit van de keuring.

Uit CBS onderzoek 2007 (pdf) komt naar voren dat werknemers met ernstig overgewicht langer en vaker verzuimen dan werknemers met een gezond gewicht. Alle reden om aandacht te hebben voor voeding, ook op het werk.