De monitoring en evaluatie van het beleid of de uitkomsten van de kansenkaart kunnen bijdragen aan het verder verbeteren van de beweegvriendelijke omgeving. Tijdens de uitvoeringsfase monitor je het proces, zodat je kan bijsturen indien noodzakelijk en houd je een output-lijst bij van alles wat is gerealiseerd.
Maar na realisatie wil je ook inzichtelijk hebben of de maatregelen, ingerichte locaties, het activiteitenaanbod etc. ook succesvol zijn. Je kijkt naar de outcome en de impact van de beweegvriendelijke omgeving. Monitoren en evalueren helpt je om keuzes te verantwoorden en maakt inzichtelijk waar de toegevoegde waarde ligt en waar nog verbetering nodig is. En nog belangrijker, monitoren en evalueren geeft je inzicht om bij te sturen en om een lerende aanpak te ontwikkelen.
Je wilt weten of er voldoende gebruik wordt gemaakt van datgene wat is gerealiseerd en of gebruikers tevreden zijn? Daarvoor is wel een concreet plan nodig. Stel daarom een concreet monitoringsplan op aan de hand van de doelen uit stap 4. Deze doelen hoeven niet alleen maar uit kwantitatieve doelen te bestaan. Besteed ook aandacht aan kwalitatieve monitoring. Vraag de betrokkenen regelmatig hoe de samenwerking verloopt, om het enthousiasme vast te houden.