Social Return

  Belangrijkste kenmerken

    • Bij de inschrijving op aanbestedingen stellen veel gemeenten een ‘Social Return’ verplicht
    • De partij aan wie een opdracht is aanbesteed, moet een bepaald percentage (meestal +- 5%) aan een project met maatschappelijke waarde besteden
    • In de praktijk wordt deze Social Return plicht vooral ingevuld met projecten die toeleiding naar werk stimuleren
    • Een van de andere beleidsterreinen waar de Social Return aan besteed zou kunnen worden is sport

  Best practices

Er zijn al veel praktijkvoorbeelden te vinden van Social Return inzet in andere sectoren. Zo laat de Gemeente Utrecht sinds 2015 opdrachtnemers op creatieve wijze bedenken hoe zij invulling geven aan de Social Return. Dit noemt men het ‘bouwblokkenmodel’. Hier kunnen veel tips en praktijkervaringen aan onttrokken worden.


  Context

Het is inmiddels gebruikelijk bij veel gemeenten om een zgn. ‘Social Return’ verplichting te koppelen aan de inschrijving op aanbestedingen. Dit is meestal een beperkt percentage van de hele opdrachtsom. De partij waaraan een opdracht wordt gegund, is dan verplicht dit bedrag in een project met maatschappelijk waarde te stoppen. In de praktijk wordt deze Social Return plicht vooral ingevuld met projecten die toeleiding naar werk stimuleren. Echter zou de Social Return ook voor andere beleidsdoelen ingezet kunnen worden. Bijvoorbeeld bij sport.

Met het handige SROI dashboard van het Kenniscentrum Sport en Bewegen kunt u bekijken wat de SROI van sport en bewegen is in uw gemeente en hoe deze zich verhoudt tot andere gemeenten. Hiermee worden kosten en opbrengsten, welke vaak lastig monetair zijn uit te drukken, overzichtelijk in perspectief gezet.

In 2019 werd een rapport gepubliceerd door Rebel en het Mulier Instituut, in opdracht van Kenniscentrum Sport, waarin de Social Return on Investment (SROI) van sport onder de loep werd genomen. Deze SROI helpt het gemeentelijk beleid op het gebied van sport en bewegen te onderbouwen en verbeteren. Het rapport geeft veel nuttige inzichten die hulp kunnen bieden bij het op waarde schatten van nieuwe projecten in de gemeente.


  Tips

  • Het SROI dashboard van Kenniscentrum Sport en Bewegen biedt een handige tool waarmee op gemeente niveau inzicht verworven kan worden over de kosten en opbrengsten van sport en bewegen.