4.1 Effecten van alcohol & drugs

Het gebruik van alcohol (en in mindere mate geldt dit voor drugs) is in Nederland niet ongewoon. Enerzijds heeft het gebruik van alcohol en drugs prettige effecten zoals ontspanning en een fijne ervaring. Anderzijds is het bekend dat het gebruik van alcohol en drugs nadelige gezondheidseffecten heeft. 

We weten dat het gebruik van alcohol invloed heeft op bijna alle organen en samenhangt met zowel chronische aandoeningen (hart- en vaatziekten, longziekten en kanker) als acute aandoeningen en verwondingen. Het risico op gezondheidsschade hangt samen met de totale hoeveelheid alcoholgebruik en het drinkpatroon van een individu. We spreken van overmatig drinken bij meer dan 21 glazen alcohol per week (mannen), of meer dan 14 glazen per week (vrouwen). 

Negatieve gezondheidseffecten van harddrugs zijn vergiftigingen en het risico op verslaving en psychische stoornissen zoals depressie, een angststoornis of psychose. Negatieve gezondheidseffecten van cannabisproducten (hasj, wiet/marihuana) zijn dat er kankerverwekkende stoffen in de longen komen, het cognitief functioneren gaat na langdurig en intensief gebruik achteruit.

Werkgerelateerde effecten

Naast dat alcohol en drugs negatieve gezondheidseffecten hebben, kan het ook leiden tot ziekteverzuim en onveilige situaties op het werk. 

  • Ziekte en verminderde productiviteit door alcoholgebruik kost werkgevers per jaar 1,3 miljard euro. Dit loopt op tot zo’n 1,6 miljard euro als we productiviteitsverliezen door ongevallen en huiselijk geweld meerekenen.
  • Alcoholgebruik leidt jaarlijks tot bijna 5,5 miljoen verzuimdagen.
  • Bijna 17% van de werkenden drinkt riskant (een riskante drinker drinkt zodanig dat hij/zij problemen ervaart door het drinkgedrag, zoals verplichtingen niet na kunnen komen, spijt hebben van het alcoholgebruik of van anderen het advies krijgen om minder te drinken).
  • Werkenden die ADHD-medicatie, cannabis of lachgas gebruiken, werken gemiddeld minder uren per week dan werkenden die deze middelen niet gebruiken;  
  • Werknemers die als direct gevolg van drugsgebruik verzuimen, deden dat in 2016 gemiddeld 3 dagen per jaar;
  • Cannabisgebruik vermindert het reactie- en concentratievermogen en het kortetermijngeheugen. Daardoor worden werkprestaties en het verkeersgedrag negatief beïnvloed. Dat geldt dus ook als medewerkers voor hun werk deelnemen aan het verkeer.

→ Ga verder naar ‘4.2 Tips & tools: alcohol- en drugsproblemen op het werk voorkomen’