Als fysiotherapeut kun je de Beweegcirkel gebruiken om mensen te begeleiden en stimuleren meer beweging in hun dag te brengen. De Beweegcirkel helpt op een gestructureerde manier door middel van kleine stappen over bewegen te praten en meer beweging in de dag te brengen. Zo heeft de persoon die je begeleidt het gevoel dat hij/zij het overzicht heeft en zelf keuzes maakt over het eigen beweeggedrag.
Casus: toepassing Beweegcirkel door fysiotherapeut
Meneer (45) loopt al langere periode met chronische pijnklachten aan de lage rug. Meneer is steeds minder gaan bewegen, omdat hij angstig is dat de pijn anders toeneemt. Het doel is dat meneer meer gaat bewegen en ervaart dat dit gezondheidsvoordelen heeft.
Meneer: komt binnen voor een afspraak
Fysiotherapeut (Fysio): Goedemorgen, goed om u te zien. Hoe gaat het?
Meneer: Om eerlijk te zijn, het gaat niet zo goed. Ik heb erg last van mijn rug en kan hierdoor weinig activiteiten ondernemen. Zelfs het klussen in de tuin en de schuur durf ik niet meer aan.
Fysio: Wat vervelend. Heeft u een slechte ervaring gehad met het klussen in de tuin en schuur? Nam de pijn in uw rug hierdoor toe?
Meneer: Nee dat niet, maar ik ben snel bang dat ik te veel doe waardoor ik afgestraft wordt met pijn.
Fysio: Laten we de Beweegcirkel er eens bij pakken, als hulpmiddel om het bewegen stap voor stap weer op de bouwen. We maken samen een plan voor het opbouwen van beweging gedurende jouw dag, zodat u kunt ervaren dat bewegen niet gevolgd hoeft te worden door pijn. Juist wat meer beweging kan u helpen ergere rugpijn te voorkomen
Meneer: Dat lijkt me heel fijn!
Fysio: We bekijken het stapsgewijs. Stap 1 gaat in op een gemiddelde dag op dit moment: kunt u dat eens beschrijven? Wat doet u in de ochtend, middag en avond??
Meneer: ‘s Ochtends ga ik met de bus naar mijn werk, dan zit ik achter mijn computer. Meestal lunch ik in de bedrijfskantine. Nu ik niet meer klus kijk ik ‘s avonds vaak tv of lees ik een boek.
Fysio: Oké helder, ik heb meegeschreven op het invulvel zoals u ziet, dat geeft ons overzicht. Nu duidelijk is hoe uw dag er gemiddeld uitziet, kijken we samen hoe u het bewegen daarbij weer kunt opbouwen. Bedenk hierbij dat elke bewegende activiteit al helpt.
Meneer: Alle beetjes helpen dus? Ik kan bijvoorbeeld op de fiets naar mijn werk gaan in plaats van met de bus, of is dat te belastend voor mijn rug?
Fysio: Nee, dat is juist een mooi voorbeeld! Het is een mooie kleine stap waar u mee kunt beginnen. Ik noteer het op het invulvel van stap 2. Als we vervolgens kijken naar stap 3: kunt u dit voornemen vertalen in een plan? Bijvoorbeeld: ‘als ik ‘s ochtends mijn tas heb gepakt, dan zet ik mijn fiets klaar om naar mijn werk te fietsen’. Dat werkt als geheugensteun.
Meneer: Oh ja, goed idee! Mag ik dat invulvel meenemen? Dan leg ik hem op de ontbijttafel om mezelf eraan te herinneren.
Fysio: Natuurlijk, daar is het voor bedoeld. En als we dan verder kijken naar stap 4: stel het regent, is dat dan iets wat u tegenhoudt om te gaan fietsen? Wat zou u in dat geval doen?
Meneer: Ja dat is waar, ik heb geen zin om helemaal doorweekt aan te komen. Maar ik kan in plaats daarvan ‘s avonds een keer een rondje lopen, anders zit ik echt de hele dag stil.
Fysio: Dat klinkt goed! Laten we volgende week naar stap 5 kijken, die is er namelijk op gericht om te kijken naar vervolgstappen. Maar dan wil ik eerst weten of dit al lukt met uw rug. Als het volgende week goed gaat, kunnen we dit weer een stukje opbouwen.
Meneer: Prima, heel fijn om te weten wat ik nu concreet kan doen, zo heb ik het gevoel dat ik ergens naartoe werk.