Ontwikkelingssubsidies

  Belangrijkste kenmerken

    • Stimuleren van projecten die bijdragen aan ontwikkeling van nieuw sportbeleid
    • Stimuleren van vernieuwende en innovatieve sport- en beweegactiviteiten
    • Ondersteunen van beweegaanbieders voor (het opleiden van) vrijwilligers
    • Stimuleren van zelfredzaamheid van verenigingen

  Best practices

Amsterdam: harmoniseren subsidieregelingen

In de gemeentelijke reorganisatie sport waren ‘eenduidig, transparant en efficiënt’ de belangrijkste doelstellingen van Amsterdam. Dat is onder meer uitgewerkt door de bestaande centrale en decentrale gemeentelijke subsidieregelingen voor sport te harmoniseren. De subsidieregelingen sport voor Amsterdam zijn:

  • Subsidieregeling voor (aanpassing van) verenigingsaccommodaties: Het doel van deze subsidie is om een goede kwaliteit van verenigingsaccommodaties te bevorderen. Amsterdamse buitensportverenigingen kunnen subsidie aanvragen voor bouw, renovatie of uitbreiding van hun verenigingsaccommodatie.
  • Subsidieregeling grootstedelijke sportevenementen: De regeling biedt ondersteuning bij het verwerven en organiseren van die (top)sportevenementen die bijdragen aan het bevorderen van het (inter)nationale sportimago van Amsterdam en het verhogen van de sportparticipatie van Amsterdammers. Met de regeling stuurt Amsterdam tevens op de gemeentelijke actualiteiten van dat begrotingsjaar.
  • Subsidieregeling gehandicaptensport: Het doel van deze subsidieregeling is sportverenigingen en organisaties te stimuleren om (structureel) sportaanbod voor gehandicapten te realiseren en ondersteuning te geven bij het organiseren van eenmalige sportactiviteiten en -evenementen gericht op Amsterdammers met een beperking.
  • Subsidieregeling sportstimulering lage inkomenswijken: Het doel van deze subsidieregeling is het verhogen van sportdeelname van kinderen uit minimahuishoudens, door sportorganisaties te stimuleren zich te vestigen in gebieden met een hoog percentage lage inkomensgezinnen/lage sportparticipatie en verenigingen financieel te ondersteunen in problemen die worden veroorzaakt door een hoog percentage niet-draagkrachtige leden.
  • Subsidieregeling lokale sportstimulering: Deze subsidieregeling ondersteunt (eenmalige) activiteiten in wijken en buurten om meer Amsterdammers kennis te laten maken met en (structureel) deel te laten nemen aan bewegings- en sportactiviteiten.

Voorst: Maatschappelijke initiatieven, accommodaties en verenigingen

Per 1 september 2016 heeft de gemeente Voorst de nieuwe beleidsregel subsidie sportstimulering vastgesteld met als doel het sporten en bewegen te stimuleren door samenwerking. Hiermee kwamen de subsidie voor sportverenigingen op basis van het aantal jeugdleden tot 18 jaar en subsidie voor schoolsporttoernooien te vervallen.

Subsidie maatschappelijk initiatieven:

De gemeente Voorst ondersteunt (nieuwe) maatschappelijke Initiatieven financieel door middel van de Voorster Ideeënbank. Op het platform www.voorstactief.nl kunnen inwoners initiatieven indienen. Om een aanvraag in behandeling te nemen en te laten toetsen, zijn onderstaande vragen van belang:

  • Is dit een nieuw initiatief voor een organisatie? Wat is nieuw aan dit initiatief?
  • Is er samenwerking met andere partijen? Zo, met welke partijen?
  • Zijn er mogelijkheden om dit initiatief in de toekomst te herhalen? Zo ja, hoe denkt een organisatie dit te doen?
  • Zijn er mogelijkheden om dit initiatief op te starten en wat zou daarin het aanvullende bedrag vanuit de gemeente Voorst kunnen zijn?

Voorst verkent de mogelijkheid van een crowdfundingplatform waar de gemeente dan ‘de verdubbelaar’ in willen zetten.

Subsidie accommodatiekosten:

De Gemeente Voorst compenseert enkele accommodatiekosten:

  • OZB-compensatieregeling (kleedaccommodatie-gebruiker, eigenaar en velden-gebruiker, gebruiker lichtmasten)
  • Subsidie voor het dagelijks en groot onderhoud van de natuurgrasvelden
  • Verenigingen Sportief Evenwicht (aangepast sporten) en TZ&PC Proteus (zwemmen en waterpolo) ontvangen jaarlijks subsidie als compensatie voor de accommodatiekosten.

Voorstel subsidie verenigingen:

Gemeente Voorst wil verenigingen meer uitdagen om hun aanbod toegankelijk te maken voor meer kwetsbare inwoners. De gemeente wil dat zij bijdragen aan het algemene maatschappelijke belang en dat zij ook in de netwerken van het sociaal domein gaan participeren. Benut elkaars kennis en infrastructuur. Uitgangspunten van Voorst:

  • ‘We waarderen onze verenigingen en blijven ze ondersteunen in hun bestaansrecht.’
  • ‘We vragen de verenigingen, naast hun maatschappelijk, sport- en/of cultureel aanbod, wat zij kunnen en willen bijdragen aan één of meerdere van de maatschappelijke effecten binnen de levensdomeinen van het sociaal domein.’
  • ‘Gemeente en verenigingen zijn samenwerkingspartners in het sociaal domein. We gaan in overleg met vertegenwoordigers van verenigingen om de samenwerking vorm te geven.’

  Context

Ontwikkelingssubsidies zijn bedoeld om het opzetten van nieuwe ontwikkelingen te stimuleren, of continuering van ontwikkelingen mogelijk te maken. Het gaat hierbij om activiteiten met een vernieuwend karakter die aansluiten bij nieuw gemeentelijk beleid.