Hoe ontwikkelen kinderen zich motorisch?

Meer weten over motorische mijlpalen? Bekijk dit uitgebreide rapport met overzichtelijke schema’s van de mijlpalen en bewegingsvormen die de motorische ontwikkeling stimuleren

Wanneer je het over motorische ontwikkeling hebt, kom je ook de term motorische mijlpalen tegen. Motorische mijlpalen zijn herkenbare bewegingen die tijdens de ontwikkeling van een kind worden gerealiseerd. Denk aan: omrollen, kruipen, lopen en een bal vangen.

Variatie in de ontwikkeling

Wees je ervan bewust dat de manier en het tijdstip waarop een kind bepaalde vaardigheden ontwikkelt, veel variatie vertoont. Deze variatie is afhankelijk van de eerder genoemde (interne, gedrags- en externe) factoren. Wist je dat:

  • De leeftijd waarop kinderen de motorische vaardigheden beheersen een enorme spreiding kent?
  • Kinderen vaak een vaste volgorde hebben bij het aanleren van bewegingen? Zo tillen ze vaak eerst hun hoofd op, daarna hun romp. Ook gaan ze vaak eerst rollen, dan kruipen, daarna staan en uiteindelijk lopen.
  • Kinderen soms een mijlpaal overslaan (bijvoorbeeld kruipen) en er sprake kan zijn van een terugval in motorische ontwikkeling?
  • Kinderen die voldoende mogelijkheden en aanmoediging tot bewegen krijgen vanuit de sociale en fysieke omgeving, vaak de volledige beheersing van de fundamentele motorische vaardigheden bereiken op 6-jarige leeftijd?

 

terug verder