Ondanks dat vaak wel bekend is waarom voldoende en gevarieerd sporten en bewegen belangrijk is voor senioren, voldoet een groot deel niet aan de beweegrichtlijnen. Ook loopt de prevalentie van chronische aandoeningen gelijk aan de leeftijd op. Hoe zorgen we er nu gezamenlijk voor dat we meer senioren in beweging krijgen? Om inzicht te krijgen in het huidige beweeggedrag van senioren en om meer beweging in de dagelijkse routine te brengen zijn enkele hulpmiddelen voor handen.
Beweegrichtlijnentest
Met de Beweegrichtlijnentest kom je erachter in hoeverre iemand voldoet aan de beweegrichtlijnen en waar eventueel winst te behalen valt. Vul samen met een cliënt, deelnemer of patiënt de Beweegrichtlijnentest in en krijg inzicht in het huidige beweeggedrag. De resultaten laten zien in hoeverre iemand aan de beweegrichtlijnen voldoet. De test duurt slechts enkele minuten en kan digitaal worden ingevuld.
Bewust Bewegen met chronische aandoeningen
Bewust Bewegen is een online gesprekstool voor zorgprofessionals, gericht op het bewegen met een chronische aandoening. Met de handige adviezen, tips en praktische instrumenten help je patiënten met chronische klachten of aandoeningen meer te gaan bewegen. Je krijgt handvatten om in 1 of in 5 minuten het gesprek aan te gaan over bewegen, de positieve effecten van bewegen per aandoening te delen, specifieke beweegadviezen te geven die aansluiten bij de aandoening en de patiënt uit te nodigen voor een vervolgafspraak.
Beweegcirkel
De Beweegcirkel is een gesprekstool die helpt om het gesprek over bewegen aan te gaan met de patiënt of cliënt. In vijf stappen krijg je inzicht in het huidige beweeggedrag gedurende de dag en maak je samen plannen om meer te bewegen en dit vol te houden. De Beweegcirkel is geschikt voor elke professional die met senioren werkt, zoals de fysiotherapeut, leefstijlcoach, praktijkondersteuner, beweegcoach, wijkverpleegkundige en andere professionals.
Beweeggids dementie
Voldoende bewegen is ook voor senioren met dementie van essentieel belang. De online Beweeggids helpt verzorgers, mantelzorgers of begeleiders om senioren met dementie te stimuleren meer te bewegen. De Beweeggids bevat een uitleg van professor Erik Scherder en handvatten en tips om senioren met dementie op verschillende manieren te stimuleren meer te bewegen.
Aandachtspunten voor het stimuleren van meer bewegen
Om meer beweging te stimuleren is en blijft het goed om rekening te houden met belangrijke drijfveren of motivatoren van senioren om te sporten en/of bewegen. Daarnaast is het goed om uit te gaan van de intrinsieke motivatie en doelen van de senioren en hierbij aansluiten. Hiervoor kun je gebruikmaken van het artikel ‘Beginnen met bewegen? Maak een beweegplan of het e-book ‘Beweeggedrag veranderen’.