Aan de slag met risicovol buitenspelen: waarom en hoe?

Buitenspelen is cruciaal voor een goede gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Het biedt dé kans om te ontdekken en te ervaren. Maar kinderen spelen steeds minder buiten en worden steeds meer beschermd door hun omgeving. Terwijl het voor kinderen belangrijk is om tijdens het buitenspelen hun grenzen te verleggen en risico’s te ontdekken. Door risicovol te spelen leren kinderen uitdagingen in te schatten en het is goed voor de motorische ontwikkeling. Maar als professional is het niet altijd makkelijk om kinderen ruimte te geven en heb je bijvoorbeeld te maken met overbeschermende ouders en vragen rondom aansprakelijkheid. Hoe kun je de juiste balans vinden tussen uitdagen en beschermen?

Sprekers
  • Zeina Bassa | Consultant, VeiligheidNL
  • Kirsten Visser | Universitair docent stadsgeografie, Universiteit Utrecht
  • Pleun Schaeffer | Speeladviseur, Speelmakers
  • Menno Buijnsters | Pedagogisch medewerker, Forte Kinderopvang
Terug naar het overzicht

Aan de slag

Wat is risicovol buitenspelen? Op bezoek bij Forte Kinderopvang

Risicovol buitenspelen is goed voor de ontwikkeling van kinderen, hun motorische vaardigheden en hun zelfvertrouwen. Laat ze dus vooral hun gang gaan!

Bekijk de video
Risicovol spelen: wat is het en waar is het goed voor?

Kinderen krijgen steeds minder ruimte om vrij te spelen en dat is niet goed voor hun ontwikkeling, zo blijkt uit steeds meer onderzoek.

Artikel lezen
Toolkit Buitenspelen

Met deze toolkit kun je direct aan de slag op jouw bso of kinderopvang. Onthoud, slecht buitenspeelweer bestaat niet, slechte kleding wel!

Bekijk de toolkit

Vragen?
(hoogopgeleide) jongeren die naast elkaar op een stoel zitten

Hilde Krajenbrink

Mijn doel is dat alle kinderen met plezier en zelfvertrouwen sporten en bewegen, tijdens de gymles, bij de sportvereniging en tijdens het buitenspelen. Hierbij richt ik mij op kinderen in het algemeen en specifiek op kinderen met een motorische achterstand. Ik deel kennis uit wetenschappelijk onderzoek en goede voorbeelden uit de praktijk om ervoor te zorgen dat alle kinderen zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.

hilde.krajenbrink@kenniscentrumsportenbewegen.nl


Terug naar het overzicht