Stel de selectiecriteria vast die je helpen de juiste samenwerkingspartner(s) te vinden. Op basis van de selectiecriteria kunnen aanbieders aantonen of ze de gevraagde competenties en praktijkervaring hebben op het gebied van circulair en biobased werken.
In de gunningscriteria neem je ook op hoe je de mate van circulariteit (zie stap 5) zult beoordelen.
Gunnen op visie
Overweeg om te gunnen op visie in plaats van op productaanbod. Hierbij gun je de aanbieder de opdracht op basis van zijn visie op jouw circulaire ambities. Vervolgens werk je de opdracht verder uit met de gekozen partij. Zo ontwikkel je in co-creatie de circulaire oplossing die het beste aansluit bij de behoefte.
Gunnen op visie is een voorbeeld van een bijzondere samenwerkingsvorm. Het is geen aanbestedingsprocedure.
Actiepunten
- Stel selectie- en gunningscriteria op.
- Kies vervolgens een aanbestedingsprocedure die past bij de waarde en omvang van de opdracht.
- Zorg dat er in dit traject ruimte is voor een dialoog met marktpartijen.
- Overweeg om te gunnen op visie in plaats van productaanbod.
Resultaat
Je hebt een aanbestedingsstrategie vastgesteld.
“Voor veel gemeenten is het een uitdaging om de doelstellingen met betrekking tot circulariteit te halen. Iets opnemen in de uitvraag over circulariteit kan altijd, maar daarmee ben je er nog niet. Het opstellen van heldere gunningscriteria, goed vergelijken van het aanbod en zorgvuldig controleren van de circulariteit van dat aanbod vraagt veel van gemeenten.”
Cynthia van der Roest, inkoopadviseur bij de gemeente Wageningen (8)
Veelgestelde vragen
Wat neem ik op in een aanbiedingsstrategie?
In een aanbiedingsstrategie geef je aan welke aanbestedingsprocedure je gaat toepassen, welke marktpartijen je wilt benaderen, welke contractvorm je kiest en hoe je invulling zult geven aan de selectiecriteria, geschiktheidseisen en gunningscriteria in de offerte-uitvraag. In de paragraaf Definitie (pagina 11) van dit Whitepaper lees je meer hierover.
Welke aanbestedingsprocedures zijn geschikt voor circulaire projecten?
Bij Stap 4 van het Stappenplan van Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen vind je een toelichting op zes veelgebruikte aanbestedingsprocedures:
- Meervoudig onderhandse procedure
- Openbare procedure
- Niet-openbare procedure
- Concurrentiegerichte dialoog
- Mededingingsprocedure met onderhandeling
- Innovatiepartnerschap
Welke aanbestedingsprocedures zijn geschikt voor tussentijdse dialoog?
In bijlage B van de Leidraad circulair inkopen van Platform CB’23 lees je kort over de voordelen en kenmerken van aanbestedingsprocedures met tussentijdse dialoog: de concurrentiegerichte dialoog, het innovatiepartnerschap en de mededingingsprocedure met onderhandeling.
Hoe integreer ik MVI-criteria in de aanbestedingsprocedure?
De MVI-criteriatool helpt je bij het bepalen van geschiktheidseisen, selectie- en gunningscriteria en contractbepalingen. Bij PIANOo vind je meer informatie over Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI), onder andere over circulair inkopen met MVI-criteria.