3. Initieer en stimuleer samenwerking

Besteed veel tijd en aandacht aan het initiëren en stimuleren van samenwerking, zowel tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, als tussen ketenpartners onderling.

Bij circulaire en biobased projecten moeten vaak innovatieve oplossingen worden bedacht. Zelfs tijdens de bouw wordt vaak nog geëxperimenteerd. Dit vereist een goede (langetermijn)samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Ook een goede samenwerking tussen ketenpartners onderling kan tot betere resultaten leiden.

In dit geval is er niet zozeer sprake van een opdrachtgever-opdrachtnemerrelatie, maar van een samenwerkingsverband. Dit soort samenwerkingsverbanden werken pas goed als je voor een minder traditionele aanbestedingsvorm kiest.

Samenwerkingsvorm: bouwteam

Voor het vinden en toepassen van circulaire oplossingen is een bouwteam zeer geschikt. Bouwteams bestaan uit een combinatie van private en publieke partijen. Kenmerk van deze aanbestedingsvorm is de mogelijkheid met elkaar een open dialoog te voeren.

Samenwerkingsvorm: Design & Build

Een andere geschikte vorm is Design & Build. De contractanten zitten vroegtijdig aan tafel, waardoor rollen en verantwoordelijkheden eerder helder kunnen worden gemaakt. Bovendien gebruik je elkaars kennis optimaal. Bij Design & Build geeft de opdrachtgever de opdracht volledig uit handen en maakt hij dus geen deel uit van het ontwikkelingsteam. (Dit is bij een bouwteam wel het geval.)

Actiepunten

  • Breng de interne en externe betrokken partijen in beeld.
  • Kies een passende aanbestedingsvorm.
  • Zorg voor open communicatie op basis van wederzijds vertrouwen. Zo maak je risico’s bespreekbaar en beter beheersbaar.
  • Kies naast schriftelijke berichten ook voor persoonlijk contact, zowel in de aanbestedingsprocedure als tijdens de uitvoering. In een gesprek ontstaat vaak een beter begrip dan via geschreven tekst.

In een bouwteam kunnen opdrachtgever, bouwers en exploitanten samen de circulariteitsdoelstellingen bespreken. Bovendien kun je in een open dialoog samen naar passende oplossingen zoeken. Zo doe je meer recht aan de expertise en creativiteit van je partners.
Tom Haagmans, Vaessen Bouw (6)

Veelgestelde vragen

Waar moet ik aan denken bij het initiëren en stimuleren van samenwerking?

In hoofdstuk 6 (pagina 26 en verder) van dit Whitepaper lees je over vier key-factors die het succes bepalen van een goede (langetermijn)samenwerking.

Welke kennis mag je tijdens de aanbestedingsprocedure wel of niet delen?

Veel gemeenten interpreteren de Aanbestedingswet te rigide. Vaak uit angst om niet volgens de regels te handelen of uit onwetendheid. In hoofdstuk Bezint eer gij aanbesteedt (pagina 10 t/m 13) van het boekje Sportief aanbesteden lees je dat er meer mag dan je vaak denkt. Ook op het gebied van samenwerken en het delen van informatie of kennis.

Waarom is een goede samenwerking tussen ketenpartners van belang?

Op de webpagina Samenwerken van het Kenniscentrum voor circulaire economie en afval (Rijkswaterstaat) lees je dat samenwerking tussen ketenpartners essentieel is om materiaal- of productketens te sluiten.