9 stappen op projectniveau

Welkom bij het Wegwijzer circulair aanbesteden. In Nederland werken we toe naar een circulaire economie. Als onderdeel van deze transitie moet je als gemeentelijk opdrachtgever circulaire principes meenemen in jouw inkoop- en aanbestedingstrajecten. Dit heeft onder meer gevolgen voor bouwopdrachten voor sportaccommodaties. Deze moet je anders in de markt zetten. Dat vraagt nogal wat! Om je daarbij te ondersteunen, vind je in dit wegwijzer alle relevante afwegingen en fases.

Hoe werkt het?

Het wegwijzer bestaat uit twee delen.

  • Het eerste deel bestaat uit 5 stappen en gaat over aanpassingen binnen de gemeentelijke organisatie, zodat structureel circulair inkopen en aanbesteden mogelijk worden. Denk aan het ontwikkelen van langetermijnambities en deze integreren in de inkoop- en aanbestedingsstrategie.
  • Het tweede deel bestaat uit 9 stappen en betreft het integreren van circulaire principes in de aanbesteding van een bouw- of renovatieproject.

Binnen de verschillende stappen wordt uitgelegd wat je moet doen om het gewenste resultaat aan het einde van deze stap te behalen. Wil je de verdieping, uitgebreide basisinformatie lezen dan linken we onder Veelgestelde vragen per stap naar de bronnen in de literatuur.

Samen vormen de twee delen de opmaat tot een succesvolle aanbesteding, waarbij circulaire en biobased ambities tot een circulair bouw- of renovatieproject leiden.

Circulaire principes

In een circulaire economie hebben we het verbruik van materiaal en de bijbehorende milieu-impact substantieel teruggedrongen. Circulaire principes bestaan, naast het hergebruik van materialen, uit een duurzaam productieproces, van de winning van grondstoffen tot aflevering van het eindproduct, het veilig en gezond materiaalgebruik en het vermijden van schadelijke uitstoot.

In het wegwijzer staat ‘circulair inkopen’ voor ‘circulair en biobased inkopen en aanbesteden’. Hiermee bedoelen we: het integreren van circulaire principes in inkoop- en aanbestedingstrajecten.

Mocht je vragen hebben dan kun je contact opnemen met onze specialisten via info@duurzamesportsector.nl