1Circulair inkopen is geen inkoopbeleid maar organisatiebeleid. Het gaat om het hele proces van opdrachtgeverschap. Het moet een wezenlijk onderdeel zijn van de missie en visie van een organisatie.
MRA (2019). Roadmap Circulair Inkopen & Opdrachtgeverschap. Op weg naar 100%. Amsterdam: Metropoolregio Amsterdam.
2Voor de verbouwing van ons stadhuis oriënteerden wij ons op de cradle to cradle-filosofie. We deden inspiratie op bij het provinciehuis van Friesland, waar circulair inkopen en bouwen waren toegepast bij de inrichting. We werden zo enthousiast, dat we circulariteit breed hebben ingebed. We hebben circulair inkopen opgenomen in ons inkoopbeleid. Ook kon iedereen een training volgen over het belang van de circulariteit.
Cynthia van der Roest, inkoopadviseur gemeente Wageningen
Bron: Groot, IJdo (2021). Hoe verloopt de transitie naar het circulair bouwen van sportaccommodaties? Sportaccom, 3
3In de afgelopen decennia zijn gemeentelijke sectoren steeds autonomer geworden. Daarbij kwam de focus te liggen op het zo efficiënt mogelijk managen van processen. Innovatie op het gebied van verduurzaming en circulariteit vraagt echter niet om efficiency, maar om effectiviteit. Om effectief te kunnen innoveren moet je verbindingen leggen tussen sectoren en afdelingen binnen en buiten de eigen organisatie. Geen gemeente, vereniging, aannemer of leverancier kan het tij immers alleen keren.
Cynthia van der Roest, inkoopadviseur gemeente Wageningen
Alexander Prinsen, adviseur en inspirator duurzaamheid, circulaire economie en innovatieve verdienmodellen
Bron: Groot, IJdo (2023, maart). Hoe kan de sportsector zich aanpassen aan de milieu- en klimaatontwikkelingen? Kenniscentrum Sport en Bewegen.
4Op projectniveau kunnen circulariteitsambities variëren. Bij nieuwbouw heeft ‘circulair’ een andere betekenis dan bij renovatie. Geef duidelijkheid aan de marktpartijen door een definitie op te stellen die past bij de context van de vraag.
René de Klerk, Rendemint BV
Bron: Groot, IJdo (2021). Hoe verloopt de transitie naar het circulair bouwen van sportaccommodaties? Sportaccom, 3
5Voor een circulair te bouwen sportaccommodatie organiseerden we een marktverkenning in de vorm van een plenaire setting. De marktpartijen konden bij verschillende aspecten van circulariteit aangeven: ‘kan ik wel of niet aan voldoen’, of: ‘wil het wel maar dan heb ik dit nodig’. Naar aanleiding van deze setting zijn de ambities bijgesteld en kon de gemeente een realistische uitvraag formuleren.
Harry Vedder, CEO van M3V
Bron: Groot, IJdo (2021). Hoe verloopt de transitie naar het circulair bouwen van sportaccommodaties? Sportaccom, 3
6In een bouwteam kunnen opdrachtgever, bouwers en exploitanten samen de circulariteitsdoelstellingen bespreken. Bovendien kun je in een open dialoog samen naar passende oplossingen zoeken. Zo doe je meer recht aan de expertise en creativiteit van je partners.
Tom Haagmans, Vaessen Bouw
Bron: Groot, IJdo (2023). Ontwikkeling en omvang van de sportinfrastructuur in Nederland. Sportaccom, 3
7Bij functioneel specificeren vraag je als aanbestedende dienst niet om een product, maar om een resultaat. Wil je bijvoorbeeld een speelplek laten aanleggen? Formuleer dan geen technische specificaties voor producten, maar een vraag als: hoe houden wij de speelplaats langdurig vitaal? Daarmee vraag je de markt mee te denken over en verantwoordelijkheid te delen voor de inrichting van de speelplaats. Leg functionele prestaties contractueel vast in de aanbesteding. Eis bijvoorbeeld dat de speelplek elke dag bespeelbaar is, of dat je elk jaar onderzoekt of de plek nog aan de behoefte voldoet.
Richard Migchielsen, projectleider Innovatieplatform Duurzame Sportsector
Bron: Groot, IJdo Sportief aanbesteden (Vereniging Sport en Gemeenten, 2024). Pag. 37
8Voor veel gemeenten is het een uitdaging om de doelstellingen met betrekking tot circulariteit te halen. Iets opnemen in de uitvraag over circulariteit kan altijd, maar daarmee ben je er nog niet. Het opstellen van heldere gunningscriteria, goed vergelijken van het aanbod en zorgvuldig controleren van de circulariteit van dat aanbod vraagt veel van gemeenten.
Cynthia van der Roest, inkoopadviseur bij de gemeente Wageningen
Bron: Groot, IJdo (2021). Hoe verloopt de transitie naar het circulair bouwen van sportaccommodaties? Sportaccom, 3
9De materialen, installaties en buizen die in de sporthal van Wageningen zijn toegepast, kunnen over 20 of 30 jaar worden hergebruikt. Deze hebben dus een restwaarde. Het is echter lastig voor een gemeentelijke opdrachtgever om deze restwaarde – die pas over 20 of 30 jaar relevant wordt – in de investeringsbegroting mee te nemen. Dat is boekhoudkundig een hele uitdaging.
Harry Vedder, CEO van M3V
Bron: Groot, IJdo (2021). Hoe verloopt de transitie naar het circulair bouwen van sportaccommodaties? Sportaccom, 3
10Voorafgaand een project timmeren we niet alles dicht, zodat we gedurende het traject de lat telkens wat hoger kunnen leggen. Bij elk project passen we de lessen en innovaties van het vorige traject toe. Maar ook de ambities stellen we bij. Zo hebben we recent de ambitie toegevoegd dat we 100% emissievrij willen zijn. Om dit te halen hebben we geïnvesteerd in emissievrije machines.
Peter Melis, bedrijfsleider bij Beens Groep
Bron: Buyer Group Circulaire Sportaccommodaties (2025). Inkoopstrategie
Over ons
Met kennis haal je meer uit sport en bewegen. Kenniscentrum Sport & Bewegen maakt kennis uit wetenschap, beleid en praktijk beschikbaar en toepasbaar voor professionals. Kennis over het belang en de effecten van sport en bewegen, over wat wel of niet werkt. Ook adviseren en ondersteunen we professionals bij complexe vraagstukken en het realiseren van hun eigen werkdoelen.
Contact
info@kenniscentrumsportenbewegen.nl
0318 49 09 00
Kenniscentrum Sport & Bewegen
Horapark 4
6717 LZ Ede
De belangrijkste opdrachtgever en financier van Kenniscentrum Sport & Bewegen is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Kenniscentrum Sport & Bewegen kan desgewenst ook voor op maat trajecten worden ingezet.