Wegwijzer ‘Van circulariteitsambities naar aanbesteden van een bouwproject’

Nederland heeft de ambitie toe te werken naar een circulaire economie: een economie waarin materiaalverbruik en de bijbehorende milieu-impact substantieel zijn teruggedrongen. Dit betekent dat onder andere binnen de bouwsector veel moet veranderen. Als onderdeel van de transitie zullen gemeentelijke opdrachtgevers bouwopdrachten voor sportaccommodaties anders in de markt moeten zetten en circulaire principes moeten meenemen in inkoop- en aanbestedingstrajecten.

Circulaire principes bestaan niet alleen uit het hergebruik van materialen, maar ook uit veilig en gezond materiaalgebruik, een duurzaam productieproces – van de winning van grondstoffen tot aflevering van het eindproduct – en sociale aspecten.

Deze principes meenemen in inkoop- en aanbestedingstrajecten vergt nogal wat van gemeentelijke opdrachtgevers. Om hen te ondersteunen zijn in dit stappenplan relevante afwegingen en fases in kaart gebracht. Tevens wordt bij elke stap verwezen naar verdiepende informatie.

Twee delen

Het stappenplan bestaat uit twee delen. Het eerste deel betreft de aanpassingen die moeten worden gedaan binnen de gemeentelijke organisatie, zodat structureel circulair inkopen en aanbesteden mogelijk worden. Dit betreft onder meer het ontwikkelen van langetermijnambities en deze integreren in de inkoop- en aanbestedingsstrategie.

Het tweede deel betreft het integreren van circulaire principes in de aanbesteding van een bouw- of renovatieproject.

De twee delen samen vormen de opmaat tot een succesvolle aanbesteding, waarbij circulaire en biobased toepassingen in een bouw- of renovatieproject zijn opgenomen.

5 stappen op organisatieniveau
9 stappen op projectniveau
Begrippen

In het stappenplan staat ‘circulair inkopen’ voor ‘circulair en biobased inkopen en aanbesteden’. Hiermee wordt bedoeld: het integreren van circulaire principes in inkoop- en aanbestedingstrajecten.