Meer over sporten, bewegen en mensen met een beperking

Vind hier verwijzingen naar andere platformen, artikelen, organisaties, feiten & cijfers etcetera over het thema sporten en bewegen van mensen met een beperking.

 

Randvoorwaarden om te sporten

Sporten met een beperking kan soms moeilijk zijn door verschillende belemmeringen, zoals het vinden van geschikte hulpmiddelen, financiering of vervoer. Op het platform Kennisoversportondersteuning.nl vind je alles wat je nodig hebt om deze belemmeringen op te lossen. Hier worden regelingen en mogelijkheden voor sportfinanciering, aangepaste sporthulpmiddelen en vervoer gedeeld.

Sport en bewegen in cijfers:

Sport en bewegen in cijfers biedt feiten en cijfers over sport en bewegen in Nederland. Het is een instrument voor bestuurders, politici, beleidsmakers en professionals die meer inzicht willen hebben, situaties willen vergelijken en onderbouwde keuzes moeten maken voor beleid en praktijk. Een aantal indicatoren geeft de stand van zaken voor verschillende groepen in de bevolking weer, waaronder mensen met een chronische aandoening en/ of een beperking:

 

Feiten en cijfers over mensen met een beperking en sport en bewegen

Het Mulier Instituut voert onderzoek uit naar de sport- en beweegdeelname van personen met een beperking en naar de ontwikkelingen in het beleid en de organisatie van sport en bewegen voor deze groep. Het kijkt naar personen met een lichamelijke beperking (horen, zien, bewegen), verstandelijke beperking, chronische aandoening en/of psychische kwetsbaarheid. Hier vind je diverse publicaties en meer informatie over het onderzoek.

  • Sportdeelname van mensen met een beperking in 8 factsheets
    Onder verschillende doelgroepen is verschil te zien in sportdeelname, motieven en belemmeringen, stimulansen, en manieren om de doelgroep te bereiken. Het Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport & Bewegen zetten de feiten en cijfers op een rij in acht factsheets.
  • Beweegrichtlijnen voor mensen met een verstandelijke beperking en/of een fysieke beperking. De beweegrichtlijnen laten zien hoeveel en welke beweging goed is voor mensen met een verstandelijke en/of fysieke beperking. Belangrijk om als professional over deze informatie te beschikken als je met beweegstimulering bezig bent.
  • Waarde van sport en bewegen voor mensen met een beperking
    Iedereen voelt wel aan dat sport en bewegen van waarde zijn voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Maar is die waarde ook uit te drukken in geld? Wat levert het de maatschappij op als deze groep vaker aan de beweegrichtlijnen voldoet? Wat zijn de gezondheidseffecten voor de sporters zelf? En hoe belangrijk is een sporthulpmiddel daarbij?

 

Informatie over beleid en uitvoering

  • De whitepaper Sport en bewegen door mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking geeft praktische informatie en handvatten om mensen met een beperking in beweging te krijgen en houden.
  • Het leerboek Plezier in bewegen voor ieder kind geeft jou als begeleider tips en praktische handvatten om kinderen met een ontwikkelingsachterstand op motorisch en/of gedragsmatig gebied, plezier in sporten en bewegen te geven en hun talenten te ontdekken.
  • De toolkit Licht verstandelijke beperking in de sport laat zien wat sport en bewegen voor mensen met een beperking kan betekenen. Gebruik de tipkaart voor het vinden van praktische tips.
  • Beleidswijzer Sport & Bewegen
    De Beleidswijzer Sport en Bewegen is geschreven als handreiking en inspiratiebron voor gemeentelijke beleidsambtenaren uit de sectoren sport, welzijn, gezondheid, onderwijs en ruimtelijke ordening die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen en coördineren van het sport- en beweegbeleid.
  • Factsheet: Sporten en bewegen voor mensen met een beperking: beleid en activiteiten van gemeenten.
    Het Mulier Instituut heeft onderzocht in welke mate gemeenten beleid voeren op het gebied van gehandicaptensport en in hoeverre buurtsportcoaches ingezet worden voor gehandicaptensport.
  • Erkende interventies:
    Voor het stimuleren van mensen met een beperking om te sporten of bewegen zijn er diverse interventies ontwikkeld die in de praktijk al worden uitgevoerd. De interventies kun je vinden in de database erkende sport- en beweeginterventies of kan je lezen in dit artikel. Hier alvast drie interventies op een rij:

    • Sport Heroes: laat kinderen en jongeren (van 6-19 jaar) met een handicap in het speciaal basisonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs zelf laten ervaren hoe leuk sporten en bewegen kan zijn.
    • Revalidatie, sport en bewegen: realiseert meer doorstroom voor (ex-)revalidanten naar bewegen en sport in de thuissituatie door middel van een structurele inbedding van de methodiek Revalidatie, Sport en Bewegen bij revalidatie-instellingen.
    • SportMEE: richt zich op het vergroten van de sportparticipatie van mensen met een beperking doordat ze na individuele ondersteuning lid worden van een sportvereniging of op een andere manier minimaal 1 keer per week structureel gaan bewegen.