Human Capital Model: Effecten van sporten en bewegen op verschillende kernwaarden

Achtergrond

Gemeentelijk sportbeleid is steeds meer gericht op het verzilveren van de maatschappelijke waarde van sport en bewegen. Het Human Capital Model van Bailey e.a. (2013) laat zien wat op basis van wetenschappelijk onderzoek de bewijslast is van de effecten van sport en bewegen, onder meer op de fysieke waarde (lees: gezondheid). Kennis over de effecten van sport en bewegen helpen u om sport- en beweegbeleid in jouw gemeente te legitimeren.

Uitleg van het model

Sporten en bewegen is op veel vlakken effectief. Het zorgt onder meer voor een betere gezondheid. Onderzoeker Richard Bailey ontwikkelde op basis van wetenschappelijke literatuur samen met collega onderzoekers en Nike het Human Capital Model waarin in totaal 79 effecten van bewegen worden benoemd. De effecten van sporten en bewegen worden hierbij ingedeeld op basis van zes kernwaarden: fysieke waarde, emotionele waarde, sociale waarde, persoonlijke waarde, intellectuele waarde en financiële waarde. Kijk voor meer recente kennis over de effecten op gezondheid naar de onderbouwing van de nieuwe beweegrichtlijnen.

Bekijk het "model van Bailey" (jpg)

Op Allesoversport.nl lees je de uitgebreide toelichting van model van Bailey.

 

Ook interessant/relevant/gerelateerd

Niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten via dit contactformulier op kenniscentrumsportenbewegen.nl, en selecteer als onderwerp ‘Monitoring en Evaluatie’.