Stap 5 Verzamelen van informatie

tip ouderen

Het verzamelen en registreren van je data is het daadwerkelijke uitvoeringsgedeelte van de monitoring en evaluatie.

Om op een later tijdstip te kunnen teruglezen wat en hoe precies gemeten is, moeten de meetmethoden en indicatoren duidelijk omschreven zijn. Noteer in elk geval de volgende factoren:

  • Omschrijving van de indicator met verwijzing naar de evalueerbare doelstelling
  • Verzamelinstantie of -persoon: wie is verantwoordelijk?
  • Bron die de gegevens ter beschikking stelt
  • Gebruikte verzamelmethode
  • Meetfrequentie

Het is efficiënt om de gekozen indicatoren en meetinstrumenten zo veel mogelijk te laten aansluiten en/of integreren in al bestaande en algemeen geaccepteerde metingen. Stem verder met andere beleidsterreinen en instanties goed af wie wat meet. Dit om te voorkomen dat inwoners en/of organisaties meerdere keren dezelfde vragen worden gesteld.

Denk ook na over databeheer. Een belangrijk aandachtspunt bij databeheer is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) over de bescherming van de privacy. Dit houdt onder meer in dat er mensen verantwoordelijk moeten zijn voor de beveiliging van de data. Dat de gegevens bij de verwerking van de resultaten zoveel mogelijk moeten worden geanonimiseerd en dat er met deelnemers gecommuniceerd moet worden hoe er met anonimiteit wordt omgegaan. Let wel: hoe kleiner de ‘onderzoeksgroep’ hoe moeilijker het is gegevens te anonimiseren.

Hierna volgen een aantal aandachtspunten voor de dataverzameling.


Ga naar 'Aandachtspunten voor dataverzameling'