Regelmatig bewegen stimuleert vitaliteit en vertraagt de gevolgen van het verouderingsproces, waardoor senioren langer zelfredzaam blijven en kunnen blijven meedoen in de maatschappij [3,16]. De effecten van sport en bewegen zijn op allerlei vlakken zichtbaar. Het Human Capital Model benoemt zo’n 80 effecten van sport en bewegen, ingedeeld op basis van zes kernwaarden: fysiek, emotioneel, sociaal, persoonlijk, intellectueel en financieel. Het model geeft inzicht in de effecten van sport en bewegen voor verschillende doelgroepen – ook senioren.
Bewegen zorgt voor een langer en gezonder leven, het helpt lichamelijke, mentale en sociale problemen die optreden bij het ouder worden te voorkomen of beperken. Een gezonde leefstijl, inclusief voldoende bewegen op latere leeftijd, draagt significant bij aan de (primaire, secundaire en tertiaire) preventie van chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, depressie en dementie, maar ook aan het verlagen van ziektelast van een bestaande chronische aandoening. Zo zorgt bewegen ervoor dat onder andere het hart, bloedvaten en spieren sterker worden, maar ook dat spiermassa en spierfunctionaliteit worden behouden. Bovendien draagt bewegen via verschillende wegen bij aan een beter immuunsysteem, zoals te zien in de volgende video.
Naast lichamelijke effecten draagt bewegen bij aan het behoud van zelfredzaamheid en het voorkomen van eenzaamheid of kwetsbaarheid. Bewegen heeft een positief effect op cognitief functioneren en het mentale welbevinden. Daarnaast kan bewegen ook een uitlaatklep zijn, zorgen voor een verbeterde stressregulatie en helpt het om sociale netwerken te versterken en stimuleert het de deelname aan de maatschappij [4-12].
Een overzicht van de positieve effecten voor senioren vind je in de factsheet- effecten van bewegen voor senioren.