3.1 Uitgangspunten voor een goede samenwerking

Samenwerken is van alledag. Belangrijke werkzame elementen daarbij zijn:

  • gedeelde ambitie;
  • rekening houden met elkaars belangen;
  • vertrouwen tussen de samenwerkingspartners onderling;
  • duidelijke verdeling in taken en verantwoordelijkheden;
  • goede afspraken over randvoorwaarden zoals budgetten, financiering en inzet van personeel binnen de samenwerking.

Worden deze elementen niet goed ingevuld, dan kunnen ze de samenwerking in de weg staan of zelfs tegenwerken. Door onduidelijkheid in de rolverdeling bijvoorbeeld, kunnen meerdere partijen hetzelfde uitvoeren, wat de efficiëntie niet ten goede komt. Of als belangen niet vooraf zijn uitgesproken, zijn partijen eerder geneigd op zogenaamde eilandjes te werken en hun eigen belang vóór het gezamenlijk belang te stellen. Bewust omgaan met de werkzame elementen binnen samenwerkingen is dus een vereiste.

Samenwerken binnen de gemeente

In de praktijk betekent een integrale aanpak samenwerken op verschillende niveaus, waaronder het wijkniveau om dicht bij de burger aan de slag te gaan met het behalen van de (gezondheids)doelen. Verschillende lokale organisaties met uiteenlopende belangen, doelen, visies en drijfveren gaan gezamenlijk aan de slag om het beleid te vertalen naar concrete acties. Vanwege de verschillen tussen organisaties blijkt samenwerken in de praktijk lastig. Om hierin houvast te bieden, heeft Kenniscentrum Sport & Bewegen de ‘Meedoen Meerkamp’ ontwikkeld. Een digitale tool om (lokale) samenwerking te stimuleren en/of verbeteren, ongeacht in welke context of voor welk doel.

Beter lokaal samenwerken met de Meedoen Meerkamp

De meerkamp dient als metafoor om twaalf werkzame elementen voor een goede samenwerking rondom sport en bewegen te presenteren. Net als bij een atletiek meerkamp gaat het om de som der delen. Je kunt als samenwerkingsverband niet op alle onderdelen de perfecte score halen, dat hoeft ook niet. Maar je kunt er wel naar streven je continu te verbeteren; op elk individueel onderdeel en daardoor óók het resultaat van de samenwerking te verbeteren. Naast een samenwerking rondom sport en bewegen, kan de Meedoen Meerkamp ook worden ingezet voor een samenwerking op andere thema’s, uiteenlopende organisaties of tussen domeinen binnen een gemeente.

Zo gebruiken organisaties deze werkzame elementen al in de praktijk

Twee voorbeelden over hoe werken met de Meedoen Meerkamp in de praktijk tot uiting komt en leidt tot gewenste/verbeterde resultaten:

Zo moet een lokale samenwerking twee Zaanse wijken verbeteren
PACT Poelenburg-Peldersveld is een lokale samenwerking om van de Zaanse wijken Poelenburg en Peldersveld fijnere plekken te maken om te wonen en op te groeien. Dit artikel laat zien hoe zij dit met 25 professionals hebben aangepakt en vormgegeven.

Stapjefitter in Papendrecht: een succesvolle lokale samenwerking
Stapjefitter is een erkende interventie om mensen met een uitkering te helpen meer deel te nemen aan de maatschappij. Voor het programma werken veel lokale partijen uit diverse domeinen samen. In dit artikel lees je hoe de werkzame elementen uit de Meedoen Meerkamp zijn toegepast.